Van je hobby je werk maken: hoe werkt dat nou écht?

0
28

Voor veel mensen waarbij een hobby íets te veel tijd inneemt komt dit moment een keer om de hoek kijken: wil ik hiervan mijn werk maken? Het klinkt natuurlijk ideaal: ‘mijn hobby is mijn werk!’. Het gevoel dat je daardoor nooit meer een dag hoeft te werken overheerst direct. Maar ondernemen, want dat is waar je het in principe over hebt, is meer dan dat en het nemen van deze stap doe je niet lichtzinnig. Ten minste, dat is niet aan te raden. Wij zetten enkele dingen voor je op een rij: wat komt er zoal kijken bij ‘van je hobby je werk maken’?

Bepaal je doel: fulltime of juist parttime?

Om serieus met een bedrijf aan de slag te gaan is het slim om je doel te bepalen. Wil je er fulltime mee aan de slag gaan en er niks meer naast doen? Of vind je je huidige werk-voor-een-baas best leuk en wil je de twee graag blijven combineren? Maar ook: hoe ziet je gezinssituatie eruit en wat is je bewegingsruimte daarin? Kun je wel fulltime werken of heb je de zorg voor kinderen en wil je dit niet aan de kinderopvang overlaten?

Ben je bereid om veelzijdig te zijn?

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat je aan inkomsten uit je bedrijf zou willen halen en hoeveel werk je daarvoor gemiddeld zou moeten verzetten. En nog belangrijker: is dat het je waard? Bovendien komt er, naast het werk doen wat je écht leuk vind, vaak nog meer bij kijken. Administratie, marketing, klanten zoeken én relaties onderhouden. Een bedrijf is meer dan alleen ‘je hobby’ en vraagt om een veelzijdige aanpak. Ben je bereid om met die instelling aan de slag te gaan of houd je het liever kleinschalig?

Praat met ervaringsdeskundigen en leer van hen

Je hebt er vast een aantal in je omgeving: ervaringsdeskundigen. Mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Praat met hen en stel je vragen. Er komt vaak meer bij kijken dan je denkt en in veel gevallen kom je daar pas achter op het moment dat je al een aantal grote keuzes, zoals het opzeggen van een vaste baan, hebt genomen. Door met ervaringsdeskundigen te praten kun je eventuele problemen voor zijn en je er nu al in verdiepen: vind ik het de moeite waard om hier mijn tijd, aandacht en geld in te steken?

Ben je eruit? Tijd voor een investering

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen ben je waarschijnlijk al een stuk wijzer en is ‘van je hobby je werk maken’ al een tikje concreter geworden. Ben je ervan overtuigd dat dit de stap is die je wilt zetten? Dan is het tijd voor een investering! Wees niet bang, deze hoeft niet groot (of duur) te zijn, maar kan je bijvoorbeeld ook tijd kosten. Iedere onderneming begint ergens en kost tijd en geld voordat het dit weer oplevert. Wees bereid om een investering te doen en gun je bedrijf een opstartfase. Je zult zien, het betaalt zich uit!

Zo kan het laten maken van een bedrijfsfilm zo’n investering zijn. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? In dit artikel wordt je volledig op de hoogte gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here