5 Tips om duurzamer te shoppen

0
51

Het is altijd fijn om mooie nieuwe spullen te kopen, maar we weten ook dat dit niet erg goed is voor het milieu. Bovendien worden de producenten en makers ervan niet altijd eerlijk behandeld. Door de vijf tips hieronder toe te passen ga je duurzamer shoppen. Zo draag je toch je steentje bij aan een iets betere wereld, zonder in te leveren op luxe en genot. En buiten dat dit goed is voor het milieu en andere mensen die het minder goed hebben dan wij, geeft dit je natuurlijk ook nog eens een goed gevoel. Win-win dus!

Tip 1: Let op keurmerken
Er zijn verschillende keurmerken die het je een stuk gemakkelijker maken om verantwoorde keuzes te maken. Het Fairtrade keurmerk wordt bijvoorbeeld alleen toegekend aan producten die eerlijk geproduceerd worden en waarbij de boeren een eerlijke vergoeding krijgen. Door op dit soort keurmerken te letten help je mee aan een betere wereld zonder dat het je veel moeite kost.

Tip 2: Koop lokaal
Wat van dichterbij komt, is eigenlijk altijd beter voor onze planeet. Vaak zijn producten die van ver komen goedkoper, maar die hebben een lange weg afgelegd om hier te komen. Dit heeft een grote impact op het milieu. Door producten te kopen die uit de buurt komen, spaar je dus hoe dan ook het milieu. Dit geldt niet alleen voor gebruiksvoorwerpen, maar ook voor boodschappen. Voor voeding geldt bovendien dat het verser is als het van dichtbij komt, omdat het dan niet al lange tijd onderweg is geweest om op de plaats van bestemming te komen.

Tip 3: Koop tweedehands
Of je het nu tweedehands of vintage noemt, door spullen een tweede leven te geven voorkom je dat ze op een grote afvalberg belanden én dat er nieuwe spullen geproduceerd moeten worden. Tweedehands is dus erg goed voor het milieu. En heb je de spullen zelf niet meer nodig, dan kun je ze ook weer verkopen of doneren aan een kringloopwinkel, zodat iemand anders er weer plezier van kan hebben. Van kleding tot meubels en van speelgoed tot keukenapparatuur, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het tweedehands kopen.

Tip 4: Koop zo weinig mogelijk wegwerp
Wegwerp artikelen zijn slecht voor het milieu, dat is algemeen bekend. Van veel wegwerp producten zijn duurzamere varianten te vinden. Je kunt hierbij denken aan wasbaar maandverband, menstruatiecups, wasbare luiers, herbruikbare wattenstaafjes en –schijfjes, rvs rietjes, enzovoorts. Sommige producten zijn misschien best een hele stap, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het de normaalste zaak van de wereld. En buiten dat je hiermee het milieu spaart is het op de langere termijn ook nog eens erg goed voor je portemonnee. Dat is ook nog eens mooi meegenomen.

Tip 5: Let op verpakkingsmaterialen
Als je duurzamer wilt winkelen is het ook goed om op verpakkingsmaterialen te letten. Sommige producten zitten in een berg plastic verpakt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ook zijn sommige verpakkingen erop gericht om gemakkelijk gerecycled te kunnen worden. Door hierop te letten en de juiste keuzes te maken, hebben je aankoop een minder grote impact op het milieu. En koop ook eens wat vaker een grootverpakking of navullingen. Ook dit bespaart flink op de afvalberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here