Welke vorm van krachttraining past bij jou?

0
102

Sporten is gezond. Veel mensen doen daarom aan een teamsport. Anderen kiezen voor hardlopen of wielrennen in de buitenlucht in hun vrije tijd. Wanneer aan krachttraining wordt gedacht, dan is dat vaak om er beter uit te zien. Bijvoorbeeld waar het gaat om het tonen van de buikspieren. Toch is het ook belangrijk om te beseffen welke rol het doen van krachttraining speelt in het leven in goede gezondheid. Wat veel mensen bovendien niet beseffen is dat er heel veel vormen van krachttraining zijn. Zo is er dus ook altijd wel iets te vinden wat bij jou past. Kijk eens naar de volgende voorbeelden die mogelijk iets voor jou kunnen zijn.

De basis van krachttraining

Wat veel mensen niet beseffen is dat krachttraining helemaal niet om het optillen en neerleggen van zware halters hoeft te gaan. Je kan namelijk al heel ver komen met uitsluitend je eigen lichaamsgewicht als middel om te gebruiken. Wat je dan doet is de bekende oefeningen als push-ups, sit-ups en squats. Dit is aantrekkelijk, want je kan dit eigenlijk altijd en overal doen. Omdat van al deze oefeningen ook nog eens eindeloos veel variaties bestaan, kan je het uitdagend houden. Bovendien is het dus ook mogelijk om op die manier alle spieren in je lichaam te trainen. Met een zogenaamd full body schema dat je driemaal per week doet, kan je al in goede vorm komen.

Kracht en spiermassa opbouwen

Wanneer je kijkt naar de oervormen van het trainen met gewichten, dan kom je eigenlijk bij twee vormen uit. Aan de ene kant heb je de vorm waarbij het je gaat om het opbouwen van de maximale kracht. Dit kan met bijvoorbeeld powerlifiting worden gedaan. Een andere vorm is strongman training, ook wel bekend als De Sterkste Man. Deze vormen gaan om het zo sterk mogelijk worden. Kijk je naar de andere oervorm van krachttraining, dan gaat het om het opbouwen van maximale spiermassa. Dit doe je door middel van bodybuilding. Dit is ook nog altijd de meest populaire vorm op de wereld. Er zijn hier ook vele soorten vormen van. Een gemiddeld sportschoolprogramma is gebaseerd op de technieken van bodybuilding. Hier is dan ook het nodige mee te bereiken voor ieder mens in elke leeftijd.

Opkomst van populaire vormen

In recente jaren zijn allerlei nieuwe vormen van krachttraining ontstaan. Vaak gaat het dan om vormen waarin ook een cardiovasculair element zit. Zo combineer je dus eigenlijk je duurtraining met je krachttraining. Ook zijn er vormen waarbij de explosieve kracht meer van belang is geworden. Eén van de meest populaire vormen van training die in recente jaren is opgekomen is crossfit. Het is zelfs zo dat hier wereldkampioenschappen in worden gehouden. Daarnaast is er een grote community waar nieuwe workouts worden gedeeld die dan wereldwijd worden gevolgd. Naast kracht en inhoud is er dus ook een sociaal component aan verbonden. Dit kan voor mensen ook heel aantrekkelijk zijn als ze een sport zoeken die bij hun past. Dit is één van de moderne vormen die dat biedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here