Rodelen: wat is dat nou?

0
221

Rodelen is een van de minder bekende sporten tegenwoordig. Naast dat het op de Olympische Winterspelen wordt gedaan, weten mensen er vaak weinig van af. Ook wordt het vaak over het hoofd gezien als het gaat over sporten; slechts weinig mensen zullen rodelen noemen als ze om een sport gevraagd wordt. Toch is rodelen een erg interessante sport. Zo bestaat de traditionele vorm van rodelen op besneeuwde bergen nog steeds, maar is het ook tegenwoordig te doen op plekken waar er helemaal geen sneeuw ligt. Maar hoe werkt dat dan precies? Lees hier verder over wat rodelen is en wat het verschil is tussen met en zonder sneeuw rodelen.

Het typische rodelen

Rodelen is oorspronkelijk een sport die beoefend werd in de bergen. Vooral in de Alpen is het nog altijd een populaire sport voor in het winterseizoen. Dan gaan mensen op een slee met volle vaart over speciaal gemaakte pistes van de berg af. Deze pistes zijn vaak niet bedoeld om over te skiën of snowboarden, omdat er veel meer losse sneeuw op ligt. Voor die sporten is dat niet fijn, maar voor rodelen is dat helemaal geen probleem. Op een slee racen ze dan naar beneden, sturend met de voeten in de sneeuw. Natuurlijk is het wel een risicosport, omdat je altijd goed op moet blijven letten dat je op het parcours blijft. Ook zijn de pistes nooit altijd helemaal glad, dus kunnen er regelmatig bulten in de route zitten waar je flink door gelanceerd kunt worden. Maar ondanks dat blijft het voor veel toeristen altijd een leuke ervaring en zijn er weinig mensen die aan wintersport doen maar nooit gerodeld hebben.

Rodelen zonder sneeuw

Wetend wat rodelen nu is, hoe is het dan mogelijk dat rodelen ook tegenwoordig zonder sneeuw kan. Dit kan omdat rodelen op die manier toch vrij anders is, ondanks dat het dezelfde naam heeft. Deze manier van rodelen gaat namelijk niet over een piste, maar over een rails. Met speciale sleeën kun je dan op deze rails het parcours volgen. In plaats van sturen en remmen met je voeten in de sneeuw, kun je bij deze sleeën met je handen twee hendels aan de zijkant naar beneden duwen om sneller te gaan, of naar je toe trekken om af te remmen. Deze manier van rodelen is in steeds meer plekken te vinden waar geen bergen of sneeuw is om het traditionele rodelen te doen. Ook in Nederland zijn er meerdere van deze rodelbanen te vinden.

Ondanks dat rodelen dus zelfs een Olympische sport is, wordt het nog vaak over het hoofd gezien. Gelukkig, met de nieuwe manier van rodelen, kunnen meer mensen deze sport een keer proberen zonder naar Oostenrijk of Zwitserland te gaan in de winter, om de traditionele vorm te proberen.

Wil je meer informatie over andere buitensporten? Probeer dan dit artikel over Mountainbiken; een populaire sport die ook oorspronkelijk in de bergen beoefend werd, maar nu overal bekend is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here