Mountainbiken, waar begin je?

0
48

Als Nederlanders staan we bekend om het vele fietsen dat wij doen. Met meer kilometers aan fietspaden dan bijna alle landen om ons heen is er ook veel te fietsen binnen ons landje. Maar niet iedereen blijft altijd op die fietspaden. Met mountainbiken zoeken we de bossen en de heuvels op en razen we op hoog tempo over smalle paden. Natuurlijk mist Nederland de “mountains” om te mountainbiken, maar er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om het hier toch te kunnen doen. Maar hoe begin je met mountainbiken en waar moet je op letten? Dat en meer, lees je hier.

Veiligheid en gemak

Mountainbiken is een risicovolle sport. Omdat de paden, of trails als het ook wel wordt genoemd, door de natuur gaan, zijn deze vaak minder onderhouden dan de fietspaden. Zo liggen er takken, losse stenen, of grote plassen water op de paden waar je omheen of doorheen moet. Daarom is een helm een van de eerste dingen die je moet kopen als je wil gaan mountainbiken. Een helm beschermt je hoofd voor laaghangende takken op je pad, maar ook als je valt kan een helm je beschermen van een vervelend ongeval. Kniebeschermers zijn minder noodzakelijk, maar als je voorzichtig wil beginnen is het zeker een aanrader.

Daarnaast is een fietsbroek een flinke aanrader. Omdat de zadels voor mountainbikes vaak dun, smal en hard zijn zit het minder comfortabel. Fietsbroeken hebben vulling in de broek zitten die je voor dat soort zadels iets meer comfort bieden. Zo kun je veel kilometers maken voordat je er last van krijgt.

Routes en moeilijkheidsgraad

Als je eenmaal begint met mountainbiken heb je natuurlijk ook een route nodig die je gaat fietsen. In Nederland zijn er honderden verschillende mountainbikeroutes te vinden. Routes beginnen vaak in de buurt van een parkeerplaats bij het bos. Zo kun je makkelijk starten en op het einde ook makkelijk terug. Hoewel de meeste routes vaak goed en duidelijk te zien zijn, staan er ook vaak paaltjes naast de route met pijlen erop. Zo raak je niet van de route af of maak je een verkeerde afslag. Er is alleen wel een belangrijk ding waar je op moet letten bij het route-kiezen. Dat is de moeilijkheidsgraad van de route. Deze staat vaak aangegeven op het paaltje aan het begin van de route. Sinds 2021 is er voor mountainbikeroutes een zelfde systeem gemaakt als voor skipistes. Groen voor makkelijk, blauw voor gemiddeld, rood voor gevorderd en zwart voor erg lastig. Daarnaast geeft een route ook vaak aan of deze technisch uitdagend is. Deze markeringen helpen om in te zien of je de route wil doen, of dat een andere route misschien beter aansluit bij je.

Dat Nederland een fietsland is, dat weet iedereen. Wil je meer lezen over waarom Nederland zo wordt gezien? Lees dan dit artikel over waarom fietsen in Nederland zo populair is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here