Wanneer ben je oud genoeg voor bier?

0
68

Er wordt weleens gesteld dat alcohol alleen maar schade aan het lichaam toebrengt. Of dit ook echt zo is, daar zijn de gezondheidsexperts nog niet helemaal over uit. Sommige denken dat het klopt. Andere denken uit onderzoek juist te hebben gehaald dat er ook voordelen aan een dagelijks glaasje wijn of een biertje zit. Wel stellen zij dan dat je je aan bepaalde voorwaarden moet houden. Denk aan het drinken met mate en niet beginnen op te jonge leeftijd. Wanneer ben je dan oud genoeg voor bier? We kijken er hier naar.

De voordelen van bier

Er zitten veel voordelen aan het drinken van bier. Zo is het bijvoorbeeld bijna synoniem voor gezelligheid. Je doet dit samen met vrienden, bijvoorbeeld op een feestje of tijdens een uitje. Daardoor is het ook een goede manier om je te helpen ontspannen. Zelfs wanneer je alleen in je eigen achtertuin zit, kan je er toch lekker mee ontspannen. Dit zijn dus juist ook weer voordelen voor de gezondheid die meegewogen moeten worden wanneer het gaat om het drinken van bier. Daarnaast zijn er ook andere redenen. Bier brengt ook andere pluspunten met zich mee.

Voordelen op hogere leeftijd

Uit een onderzoek dat recentelijk in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd, kwam naar voren dat mensen van boven de veertig veel gezondheidsvoordelen kunne hebben van een dagelijks biertje, of een witte of rode wijn. De voorwaarde die daaraan verbonden werd is dat het wel om een dagelijks glaasje gaat, niet om een enorme zuippartij net voor of na het eten. Het is namelijk zo dat de voordelen alleen ervaren worden wanneer één glas per dag gedronken wordt, aldus de onderzoekers die hiermee aan de slag gingen. Dit kan dus juist een reden zijn om dagelijks een biertje te pakken.

Goed voor het hart

De reden waarom bier of wijn vanaf 40 jaar interessant wordt, is het effect dat het heeft op het hart en de bloedvaten. De dagelijkse consumptie van een bescheiden glaasje lijkt geassocieerd te worden met kleinere kansen op hart- en vaatziekten maar ook op een hartinfarct en diabetes. Juist al dit soort ziektes komen op hogere leeftijd meer en meer voor. Door dus een glaasje alcohol te drinken, zou je een natuurlijk medicijn hiertegen in handen hebben. De keerzijde is wel dat als je teveel drinkt, juist andere gezondheidsgevaren groter worden.

Niet goed voor jongeren

Voor jongeren bieden de glaasjes bier of wijn geen voordelen. Sterker nog, er wordt gesteld dat jongeren beter helemaal niet kunnen drinken. De hersenen zijn nog heel lang in ontwikkeling. Een toevoeging van alcohol kan dit proces al snel verstoren. Dat betekent dus dat je niet het maximale uit jezelf zou halen, alleen maar vanwege een drankje. Wie het dus verstandig wil aanpakken, is niet te enthousiast met de drankjes en wacht er nog wat langer mee. Om vervolgens na je veertigste dagelijks een glaasje voor jezelf in te schenken en lekker met vrienden hiervan te genieten. Dit maakt het leven veel aangenamer.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here