Starten als ondernemer zonder veel budget

startende ondernemer

Wanneer je begint als ondernemer is het vaak noodzakelijk dat je iets van een budget hebt om te kunnen starten. Hoeveel budget je nodig hebt en wat je allemaal aan moet schaffen, hangt echter van je vakgebied af. Start je vanuit huis? Dan kun je vaak starten zonder veel budget. Hoe je dat doet leggen we je uit in dit artikel.

Schrijf op wat je nodig hebt als ondernemer

Je doet er goed aan eerst voor jezelf op te schrijven wat jij allemaal nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren. Dit is voor iedereen anders, denk dus goed na over wat jij in huis moet hebben. Werk je vanuit huis als schrijver, SEO-specialist, ICT’er of bijvoorbeeld websitebouwer? Dan heb je over het algemeen niet veel nodig. Een lijstje zou er dan zo uit kunnen zien:

  • Bureau
  • Goede ergonomische bureaustoel
  • Telefoon
  • Internet
  • Computer of laptop
  • Eventueel een tweede en/of derde scherm
  • Indien nodig een printer en/of scanner
  • Notitieblok
  • Pen

Internet heeft vrijwel iedereen tegenwoordig wel, en een telefoon is vaak ook aanwezig. Je zou de vaste lijn kunnen gebruiken, maar het is beter om werk en privé gescheiden te houden. Dit betekent echter niet dat je een nieuwe telefoon voor je werk aan moet schaffen. Een prepaid simkaart kost niet veel, en je hebt vast nog wel een oude telefoon in huis liggen. Is dit niet het geval, dan zijn deze vaak tweedehands voor niet veel geld te krijgen. Een notitieblok en een pen heeft ook iedereen wel in huis, en mocht dit niet het geval zijn dan kun je dit voor erg weinig geld aanschaffen.

Zorg voor een goede werkplek

Uren achter elkaar zittend werken kan slecht zijn voor je rug, en dus doe je er goed aan een bureau en een ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Een bureau is vaak voor een paar tientjes wel aan te schaffen, maar een stoel is een ander verhaal. Heb je hier momenteel geen budget voor of heb je helemaal geen plek voor een bureau? Dan kun je ook werken aan de eettafel.

En dan het belangrijkste; het aanschaffen van een computer of laptop. Je wilt je werk probleemloos uit kunnen voeren, en dus is het belangrijk dat alles goed werkt. Heb je een laptop thuis liggen die al wat ouder is, dan is de kans groot dat deze niet meer zo snel is als dat je zou willen. Is er geen budget voor een splinternieuw exemplaar? Dan kun je ook een refurbished laptop kopen. Dit zijn laptops die gebruikt zijn, maar wel volledig zijn nagekeken voordat ze weer in de verkoop gaan. Anders dus als bij bijvoorbeeld marktplaats, waarbij je hem direct van de vorige gebruiker overneemt zonder te weten of hij van binnen mankementen heeft.

Een rustige omgeving

Naast de benodigde spullen is het ook belangrijk dat je in een rustige omgeving kunt werken. Heb je niet de ruimte voor een aparte werkkamer en moet je daardoor in de woonkamer aan tafel werken? Doe dit dan op de momenten waarop er niet veel andere personen thuis zijn. wanneer de kinderen op school zijn bijvoorbeeld, en je partner aan het werk is. daarnaast is het ook aan te raden ervoor te zorgen dat de ruimte waarin je werkt, opgeruimd is. geen afwas in het zicht, geen rondslingerend speelgoed op de grond en zet de televisie niet aan om een programma op de achtergrond aan te hebben, want dit leidt je alleen maar af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here