Relaxt op vakantie met de trein

0
37
Relaxt op vakantie met de trein

Ben je al aan het nadenken over je volgende vakantie? Ga je met de auto op pad, ga je vliegen of pak je de trein? In dat laatste geval kies je voor een ontspannen manier van reizen. Je kunt vaak in je woonplaats of dicht in de buurt al in de trein stappen. Internationale treinen stoppen op verschillende stations in Nederland. Afhankelijk van je eindbestemming stap je in op het station van onder andere Amsterdam, Rotterdam, Breda, Utrecht of Arnhem. Er zijn meerdere comfortabele rechtstreekse verbindingen naar populaire bestemmingen in het buitenland.

De nachttrein is terug

Rond de eeuwwisseling reden er meerdere treinen in de nachtelijke uren naar bestemmingen in onder andere Duitsland en Zwitserland. Je stapte ’s avonds in Nederland in de trein en de volgende morgen word je uitgerust wakker op je eindbestemming of vervolgt je reis met een dagtrein. Veel van deze nachttreinen hebben slaapcoupés waar je een bed tot je beschikking hebt. Je kunt ook kiezen voor een comfortabele relaxstoel. Een groot voordeel is dat je je ticket en ook je zitplaats voor de treinen over lange afstanden vooraf kunt reserveren. Je weet dan zeker dat je niet hoeft te staan. In vrijwel geen enkele trein mag nog worden gerookt, dus het boeken van een niet-roken plaats is niet meer nodig.

Bijzondere trajecten

Naast de reguliere treindiensten die puur zijn bedoeld om je van A naar B te vervoeren zijn er ook speciale treinen op bijzondere trajecten. De bekendste is waarschijnlijk de Glacier Express die in Zwitserland rijdt tussen St. Moritz en Zermatt. Deze trein voert je door de Zwitserse Alpen met prachtige vergezichten over de hoge bergtoppen. De trein doet het kalm aan, het volledige traject neemt zo’n 10 uur in beslag. Op mooie punten rijdt de trein expres langzaam om fotografen de gelegenheid te geven hun plaatjes te schieten.. Een andere beroemde trein die ook nog steeds rijdt is de Oriënt Express. Die reed vroeger door Rusland. Vandaag de dag zijn er treinen die onder dezelfde naam steden als Parijs en Istanbul of Amsterdam en Venetië met elkaar verbinden.

Steeds meer treinverbindingen in Europa

De trein is een duurzaam vervoermiddel. Er zijn bijna geen dieseltreinen meer, ze gebruiken bijna allemaal stroom. Dat is natuurlijk een schone energiebron. De trein moet hét alternatief worden voor de auto en het vliegtuig. Door te investeren in goede en snelle treinverbindingen moeten reizigers verleid worden om voor kortere afstanden niet meer in het vliegtuig te stappen. Bekende voorbeelden van treinen die er nu al zijn, zijn de Thalys tussen Amsterdam en Parijs en de Eurostar die sinds 2022 ook vanuit Nederland naar Londen rijdt. Er komt ook een snelle treinverbinding met het Spaanse Barcelona en er zijn nu al goede verbindingen met veel steden in Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Met een overstap kun je zelfs per trein naar Scandinavië vanuit Noord-Duitsland. Het voordeel van een vakantiereis per trein is dat je vakantie al begint met de reis. Die is al een avontuur op zich. En dan moet bij aankomst het echte genieten nog beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here