De kenmerken van bijzondere koffie

0
20

Wil je een bijzondere koffie drinken, ook wel speciality coffee genoemd? Dan is het belangrijk om te weten welke regels de SCA heeft opgesteld. Deze organisatie wordt wereldwijd erkend als het gaat om speciale koffiesoorten. De volgende punten zijn van belang voor een goede koffie waar je lekker lang van kan blijven genieten.

Geur en smaak

In de eerste plaats is de smaak van de koffie van groot belang zijn. Je moet echt een volle koffiesmaak proeven en er moet geen overheersende factor zijn. Zoet, zuur en bitter moeten in balans zijn. De geur moet ook fruitig zijn, maar niet overheersen. De nasmaak van de koffie moet juist zoet zijn, maar ook niet te veel overheersen.

De vorm van de koffie

Ook de vorm van de koffie moet op de juiste wijze in elkaar zitten. Zo moet een bijzondere koffie een volle body hebben. Dat betekent dat de koffie niet te dun mag zijn. Ook is het belangrijk dat elk kopje van deze koffie precies hetzelfde smaakt onder dezelfde omstandigheden. Dit wordt ook wel de consistentie genoemd. Die moet goed op orde zijn, zodat je weet wat je mag verwachten. Ook de helderheid speelt een belangrijke rol.

De algemene indruk

Dan is er nog de algemene indruk van de koffie. De smaak en de beleving moeten positief zijn. Ook hoe de koffie ruikt en hoe deze aanvoelt in de mond spelen daarin dan een rol. Het is belangrijk dat er geen negatieve indrukken, zoals een overheersende smaak, zijn. Dat betekent dat vooral de balans tussen de smaken zoet, zuur en bitter goed verzorgd moet zijn. Ook moet er een duidelijke mate van zoetheid aanwezig zijn.

De koffie leren zetten

Al deze factoren zijn voor de SCA van belang voor de fabrikanten van de koffies. Dat neemt niet weg dat je zelf natuurlijk ook een rol hebt hierin. Het is wel belangrijk dat je niet alleen de juiste bonen koopt, maar ook goed aanleert hoe je deze koffie moet zetten. Of je koopt bonen bij jouw zetmethode, of je leert de zetmethode die past bij de bonen die je hebt gekocht.

Kiezen voor verse bonen

Ook niet onbelangrijk is dat je moet kiezen voor verse bonen. Dit zijn vaak niet de bonen die je in de supermarkt vindt. Wanneer bonen langer blijven liggen raken ze aroma’s kwijt en blijft vooral de bittere smaak overeind. Je kan zien hoe vers de bonen zijn door naar de branddatum te kijken. Die is gewoon op de verpakking van de koffie te vinden. Kies altijd voor verse bonen.

De bonen op goede wijze bewaren

Het is ook van belang dat je de bonen op een goede wijze bewaart. Zo houd je ze wat langer vers. De verpakking moet luchtdicht zijn. De plek waar je ze bewaart moet droog zijn. Het is dus niet slim om bijvoorbeeld voor een koelkast of vriezer te kiezen. De koffie gaat daar met zekerheid anders door smaken. Een goede donkere kast is dan een betere optie te noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here