Dit moet je weten over de overbruggingshypotheek

0
142
krediet (2)

Je wilt verhuizen en hebt een ontzettend leuk huis gezien; jouw droomhuis. Maar, je eigen huis is nog niet verkocht. Wat nu? Een overbruggingshypotheek kan uitkomst bieden, maar wat houdt dit precies in en waar moet je rekening mee houden? Wij leggen het uit.

De overwaarde voorschieten

Koop je dat leuke huis, dan wil je natuurlijk overwaarde van je eigen huis inbrengen. Overwaarde is het bedrag dat je verdient op je huis, dus de verkoopprijs minus de openstaande hypotheekschuld. Door die overwaarde te gebruiken bij de aankoop van je nieuwe huis heb je een lagere hypotheek nodig. Maar, zolang je huidige huis niet is verkocht, heb je die overwaarde nog niet. Met een overbruggingskrediet schiet de bank de overwaarde vast voor. 

Kortlopende aflossingsvrije hypotheek

Een overbruggingshypotheek is dus eigenlijk een kortlopende aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt alleen rente. Realiseer je wel dat je tijdelijk met hogere woonlasten kunt zitten. Je hebt immers de hypotheek van je huidige en je nieuwe huis, én je betaalt rente over het bedrag van de overbruggingshypotheek. Hoe dan ook: ben je ineens verliefd op een huis en heb je een overbruggingshypotheek nodig? Maak dan zeker een afspraak met een adviseur, bijvoorbeeld van de Hypotheker. Zo weet je waar je aan toe bent.

Starten met een volledige hypotheek

Is het inkomen toereikend voor de nieuwe hypotheek en is er voldoende eigen geld om de kosten koper te financieren? Dan kun je er ook voor kiezen om te starten met een volledige hypotheek om vervolgens de hypotheek te verlagen met de overwaarde zodra de woning is verkocht. Het voordeel is dat er dan onder andere geen kosten voor een extra taxatie nodig zijn. Tot slot belangrijk om nog te vermelden: de rente voor de overbruggingshypotheek is aftrekbaar. Succes!