De voor- en nadelen van beleggen in de aandelen van bedrijven

beleggen in bedrijven

Beleggen in de aandelen van een bedrijf kan een lucratieve investering zijn. Echter, het is ook een onzekere keuze, aangezien het succes van aandelen en de stijging in de waarde van diverse factoren buiten je controle afhangt. Zo stellen veel mensen zich de vraag waar zij het beste hun geld in kunnen beleggen en hoeveel. Wat zijn precies de voor- en nadelen van het beleggen van je geld in de aandelen van bedrijven?

De betekenis van beleggen in aandelen

Wanneer je belegt in aandelen, koop je als het ware een eigendomsbewijs en wordt je mede-eigenaar van het bedrijf waar de aandelen van afkomstig zijn. Je bent hierbij niet aansprakelijk voor de schulden die kunnen optreden als het bedrijf failliet gaat. Hierbij raken aandelen enkel hun waarde kwijt. Grote bedrijven op een aandelenbeurs vormen met elkaar een index. Denk hierbij aan de AEX-index, waarop aandelen verhandeld worden in grote bedrijven.

Je kunt individuele aandelen bij een bedrijf kopen, maar je kunt ook aandelen kopen in de index. Dit betekent dat het bedrag dat je inlegt, verdeeld wordt tussen de bedrijven die genoteerd zijn op deze index. Veelal is er sprake van een dividend, wat betekent dat je naast koerswinst een extra rendement verdient op je investering.

De voordelen van beleggen in aandelen

Er zijn een aantal voordelen van het beleggen in aandelen. Allereerst geniet je vaak van een relatief hoog rendement. Bij de AEX bijvoorbeeld is het gemiddelde rendement over 28 jaar 10,4 procent, wat vrij hoog is.

Een ander voordeel vormt het dividend waar bij veel bedrijven sprake van is. Hierdoor kan het rendement nog verder stijgen en verlies kan zo ook beperkt worden bij een negatief jaarrendement. Tot slot is het aan- en verkopen van aandelen erg makkelijk, waarvoor je weinig extra kennis nodig hebt.

De nadelen van beleggen in aandelen

Aan de andere kant zitten er ook nadelen aan het beleggen in aandelen van bedrijven. Een eerste nadeel is dat er geen garanties op een rendement zijn. In het verleden gehaalde resultaten zeggen immers niks over het succes dat wel of niet in de toekomst gehaald wordt.

Daarnaast zijn er ook geen garanties op een dividend, aangezien het bedrijf waarin je belegt kan besluiten geen dividend uit te keren. Door tegenvallende winsten kan tevens een lager dividend uitgekeerd worden. Tenslotte zijn er relatief hoge transactiekosten om aandelen te kopen en verkopen. De tussenpersoon die je nodig hebt voor dit klusje rekent namelijk kosten.

Beleggen in aandelen heeft veelbelovende voordelen, maar draagt ook altijd een risico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here