Welke boodschappen zijn het snelst in prijs gestegen?

0
8
Welke boodschappen zijn het snelst in prijs gestegen

De prijzen voor boodschappen zijn het afgelopen jaar de pan uit gerezen in Nederland. Dat heeft dan ook flink zijn sporen nagelaten in de Nederlandse maatschappij. Het doen van boodschappen was allemaal ineens niet zo gemakkelijk meer. Dit is ook berekend door het CBS. Er zijn weliswaar allerlei toeslagen in het leven geroepen om de kosten te compenseren, maar dat neemt niet weg dat sommige producten wel heel sterk gestegen zijn in recente maanden. Tijd om eens te bekijken om hoeveel het dan eigenlijk gaat.

De inflatie als geheel

De gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten wordt ook wel de inflatie genoemd. In Nederland kwam deze in 2022 uit op 10 procent. Dit lijkt al veel, maar bedenk je dan ook nog eens dat boodschappen veel harder in prijs zijn gestegen dan veel andere zaken. Eten was bijvoorbeeld gemiddeld 11 procent duurder. En als je dan nog specifieker inzoomt op sommige producten, dan zijn die tot wel 25 procent duurder geworden. Daarom is het ook interessant om eens te bekijken waar de prijzen nu het hardst zijn opgelopen. Dit geeft je een goed beeld van de zaken zoals ze nu staan.

Grote stijging bij oliën en vetten

De grootste stijgingen waren te zien bij producten die betrekking hadden op oliën en vetten. In 2022 waren die producten een flink stuk duurder ten opzichte van 2021. De producten in deze categorie waren 24,5 procent duurder dan een jaar eerder. Ook pasta was flink duurder, tot wel 17 procent. Dit is opvallend want graanproducten als gehele categorie waren ‘slechts’ 8,6 procent duurder in 2022. Dat viel dus hoger uit, juist omdat pasta zoveel duurder was geworden in een jaar tijd. Melk, kaas en eieren waren als groep 15,6 procent in prijs gestegen.

Andere grote stijgers

Het is interessant om even te kijken naar andere producten en diensten uit de supermarkt die flink in prijs omhoog waren gegaan. Zo werd vlees 13,1 procent duurder. Groenten werden 10,1 procent duurder. Dit is opvallend omdat fruit maar half zo snel in prijs steeg, zo’n 5 procent duurder dan in 2021. Kijk je naar vis, maar ook naar schaal- en schelpdieren, dan zag je daar een prijsstijging van zo’n 9,2 procent. De eerder genoemden broden en graden stegen gezamenlijk als groep met 8,6 procent in prijs. Waarvan dus vooral de pasta’s de grote boosdoeners waren. Zoetwaren stegen met 14,1 procent.

Grote verschillen in supermarkten

Overigens is het ook goed om een ander onderzoek erbij te halen, namelijk dat van de consumentenbond. Daaruit blijkt dat er wel hele grote verschillen tussen de diverse supermarkten van Nederland zit als je naar de prijzen kijkt. Dat betekent dus dat je nog altijd relatief voordelig boodschappen kan doen. Mits je daarvoor dan wel bereid bent naar de goedkoopste aanbieder bij jou in de buurt te gaan. Dit kan tot wel meer dan 10 procent op je volledige kar schelen. Dat maakt het dus ook wel meer dan de moeite waard om hier naartoe te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here