Je doel behalen in vier overzichtelijke stappen

0
89

Aan het begin van het jaar vliegen de goede voornemens je om de oren. De één wil afvallen, de ander gezonder eten en een derde meer grip op zijn of haar carrière. Spoel een kleine twee weken vooruit en meer dan de helft van de voornemens is alweer gesneuveld. Over het algemeen zijn we niet zo goed in het behalen van onze doelen. Maar wat als daar verandering in kan komen, simpelweg door de manier waaróp je je doel probeert te bereiken? Met deze tips houd jij je goede voornemen de hele maand januari (en ver daarna!) vol.

Van te veel doelen naar één vol te houden doel

Veel mensen hebben simpelweg te veel doelen: gezonder eten, meer sporten, minder uitgeven en het liefst allemaal tegelijkertijd. Niet zo gek dat je dit na een kleine drie weken alweer opgeeft, áls je het überhaupt zolang redt. De truc is heel eenvoudig: houd het bij één doel. Kies óf gezonder eten óf minder uitgeven, maar tegelijkertijd? Dat is een ramp in de maak. Meerdere doelen zijn niet alleen onoverzichtelijk, maar ook ontzettend demotiverend. En dat is wel het laatste wat je wilt!

Deel je ene doel op in meerdere, kleinere doelen

Heb je je ene doel vastgesteld dan is het alsnog de kunst om dit voor langere tijd vol te houden. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker door je grote doel op te splitsen in kleinere stapjes. Zo kun je ‘afvallen’ eerst hernoemen door er een aantal kilo’s aan te verbinden en dit vervolgens op te delen: hoeveel wil je maandelijks kwijt raken? En wat betekent dit op wekelijkse basis? Iedere maand vier kilo kwijtraken klinkt haalbaarder dan een grote hoeveelheid als 25 kilo.

Vier de mijlpalen die je haalt, hoe klein ook

Daarom is het ontzettend belangrijk om de kleine stappen die je zet te vieren. Lukt het je bijvoorbeeld om in week één een kilo kwijt te raken? Dan mag je hier best even stil bij staan en jezelf daarmee feliciteren. Je bent namelijk één kilo dichter bij je doel! Op 25 kilo klinkt dit natuurlijk als een kleine druppel, maar houd dit maar eens 25 weken vol en dan piep je wel anders. Hetzelfde geldt voor doelen als meer willen sporten. Geef jezelf een schouderklopje, iedere week dat je je sportdoel wéér gehaald hebt. Zo motiveer je jezelf niet alleen om door te blijven gaan, maar laat je jezelf zien dat je doelen wel degelijk kunt behalen.

Een dag gefaald? Verschijn de volgende keer tóch weer aan de startlijn

Bij doelen behalen ontkom je er eigenlijk niet aan: een keer in de fout gaan. Je eet een dag ongezond of skipt de sportschool een keertje. Dikke kans dat je hierdoor extreem gedemotiveerd raakt. De truc is om jezelf dat moment te gunnen en vervolgens weer op te krabbelen. Jezelf bij de kladden te grijpen en te motiveren om de volgende dag wél een goede keuze te maken. Het is onmogelijk dat je immuun bent voor het maken van een foutje en wees daarom reëel: het is menselijk om een keer verstek te laten gaan. Zolang je de volgende keer weer gemotiveerd aan de startlijn verschijnt ben je goed bezig.

P.S. Is jouw doel heel toevallig écht gezonder eten? Lees dit artikel, over recepten die je aan een slank figuur helpen. Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here