Een heerlijk eitje bij het ontbijt, een stevige omelet na een feestje of als ingrediënt in diverse gerechten. Eieren worden op veel verschillende manieren toegepast en passen ook goed in verschillende diëten en levensstijlen, zoals het paleodieet. Ze zijn ook rijk aan eiwitten waardoor mensen sneller een verzadigd gevoel hebben en minder tussendoor snacken. Dit heeft uiteraard weer effecten op het uiterlijk. Er zijn met al deze toepassingen dan ook veel verschillende soorten eieren. Deze verschillen in opvallende eigenschappen zoals kleur en formaat, maar ook in kwaliteit en dierenwelzijn
Uiterlijke verschillen
Bij de wilde voorouder van de kip waren de eieren wit en klein. Tegenwoordig zijn er veel verschillende kippenrassen die allemaal hun eigen formaat en kleur eieren hebben. De meeste kippen hebben witte, beige tot lichtbruine eieren. Maar er zijn ook kippenrassen die aparter gekleurde eieren leggen. Marans leggen bijvoorbeeld eieren met een donkerbruine schaal. En kippen van het ras Araucana leggen groene eieren. Dit staat natuurlijk prachtig in de mand met eieren!
Innerlijke verschillen
Van binnen zien de meeste eieren er vergelijkbaar uit. Er zit wat verschil in de grootte van de dooier ten opzichte van het eiwit, de kleur van de dooier en de voedingswaarde. Dit komt niet door het kippenras dat het ei gelegd heeft, maar voornamelijk de herkomst van voedsel en de omstandigheden waarin de kip gehouden is. Kippen leven van nature graag in kleine groepen in een gevarieerde omgeving. Hier vinden ze veel verschillende planten en insecten om te eten. Onder deze omstandigheden hebben de eieren dan ook een felgele dooier en een hoge voedingswaarde. Hoe meer de aan deze natuurlijke omstandigheden afbreuk wordt gedaan, hoe minder de kip het naar haar zin heeft en hoe minder goed de eieren zijn.
Herkomst
Er zijn gelukkig in Nederland geen legbatterij eieren meer op de markt. Maar wel een heel scala aan andere herkomsten. Binnen scharreleieren, vrije uitloopeieren, graskipeieren, biologische eieren. Het is vaak niet makkelijk om te weten wat goed is voor jezelf en voor het dier. Gelukkig kennen dierenwelzijn organisaties punten toe aan een product. Hoe meer sterren des te beter leven heeft de kip, en waarschijnlijk des te voedzamer is het ei.
Eieren van eigen kippen, leuk en lekker!
Wie het geluk heeft om een beetje ruimere tuin of een boerenerf te hebben is er nog een extra mogelijkheid om zeker te zijn van het uiterlijk en de kwaliteit van de eieren die je eet: eigen kippen. Kippen kunnen prima in een ruimere tuin gehouden worden. Ze kunnen in een (ruime) ren of loslopend gehouden worden, zolang ze maar een goed nachthok hebben waar ze uit de wind en regen op stok kunnen. In een bebouwde omgeving is het verstandiger om geen haan te nemen, zodat de buren niet om vijf uur in de ochtend wakker gekraaid worden. Gelukkig kunnen kippen ook goed zonder haan gehouden worden. Ze leggen nog steeds eieren!