Nuttige computer commando’s die je misschien niet kent

0
22

Computer commando’s zijn combinaties van knoppen op je toetsenbord die bepaalde functies kunnen uitvoeren. Een van de bekendste commando’s is het kopiëren en plakken. Dit kan gedaan worden door de Ctrl + C knop in te duwen voor kopiëren en Ctrl + V om te plakken. Dit zijn niet de enige commando’s die je kunt gebruiken. Zo zijn er tientallen nuttige commando’s verborgen in jouw systeem. Lees snel verder voor een paar van deze commando’s. De commando’s in dit artikel zullen geschreven worden als [knop 1] + [knop 2]. De plusknop hoef je niet in te duwen.

Het Alt + Tab commando

Het commando Alt + Tab is een van de meest gebruikte commando’s voor mensen die meerdere programma’s open hebben staan op hun computer. Door de Alt-knop in te duwen en vervolgens de Tab-knop aan te slaan, schakelt je scherm van wat er nu open staat naar het programma dat je daarvoor open had staan. Dit kan heel makkelijk zijn om te wisselen tussen dingen typen in een document en terugschakelen naar de site waar je je informatie vandaan haalt. Je kunt de Tab-knop ook vaker induwen terwijl je de Alt-knop ingedrukt houdt. Hierdoor kun je door alle andere programma’s die openstaan op je computer selecteren welke je nu op je scherm wil hebben.

Ongedaan maken en opnieuw doen

Een combinatie van commando’s die ook erg handig zijn, vooral als je in Powerpoint, Excel of Word aan het werken zijn, zijn de Ctrl + Z en de Ctrl + Y commando’s. Ctrl + Z is het commando om je laatste actie ongedaan te maken. Dit kun je dus gebruiken als je een afbeelding in je Powerpoint zet, maar per ongeluk daardoor andere tekst verwijderd. De Ctrl + Z knop maakt die laatste actie dan ongedaan, waardoor je het opnieuw kunt doen zonder problemen. Het Ctrl + Y commando is precies het tegenovergestelde van dit commando. Met het Ctrl + Y commando kun je je een ongedane actie terughalen. Dit is handig wanneer je per ongeluk een Ctrl + Z commando te veel uitvoert, bijvoorbeeld.

Het knip commando

Naast kopiëren en plakken is er natuurlijk ook nog knippen. Dit kunnen we gebruiken als we iets uit het document willen halen en ergens anders willen neerzetten. Dit kan door de knoppen Ctrl + X te gebruiken. Dit commando kun je toepassen als je een stuk tekst of een afbeelding selecteert. Daarna kun je het gewoon weer plakken met het eerder genoemde Ctrl+ V commando. Het Ctrl + X commando is niet alleen gelimiteerd tot gebruik binnen Word of Powerpoint. Het Ctrl + X commando kun je ook gebruiken om snelkoppelingen op je bureaublad te verplaatsen, bijvoorbeeld.

Computer commando’s zijn erg handig om dingen die je moet doen sneller gedaan te krijgen. Vooral in de werksfeer is dit erg fijn, zodat je snel en efficiënt te werk kunt gaan. Wil je meer tips voor het bedrijfsleven? Lees dan eens dit artikel over het systeem Microsoft Dynamics 365 Business Central.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here