Een energielabel aanvragen, hoe en waarom?

0
93
energielabel

Groen leven is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor je woning is het voordelig. Door energiezuinig te wonen kan je woning meer waard worden. En het kan gunstig zijn voor het verkopen of verhuren van je woning. Hoe laat je zien dat je energiezuinig woont? Ik weet alles over een energielabel. En jij straks ook.

Wat is een energielabel?

Dit label laat zien hoe zuinig je huis is. Er staat in hoeveel je verbruikt en waar je energie kan besparen. Hieruit rolt een letter van A t/m G die de energiezuinigheid aangeeft. A is super zuinig. Dit wordt aangegeven als groen. En G het minst. Dat is rood. In het label vind je kenmerken van het huis. Bijvoorbeeld de isolatie, beglazing en verwarming. Dit beïnvloedt allemaal de energiezuinigheid van je woning.

Welke voordelen zitten er aan zo’n label?

Met dit label kan een koper of huurder snel zien hoe zuinig het huis is. En vergelijk je ook gemakkelijk verschillende huizen met elkaar. Want, een zuinig huis, dat wil je. Je hebt meer comfort bij het wonen, minder vervuiling en een lagere energierekening. De verhuur- of verkoopprijs van je woning kan ook hoger worden met een goed energielabel. Het aan de man brengen van je woning gebeurt vaak ook sneller. Klinkt lekker, toch?

Voorlopig energielabel

Een inschatting van je energielabel zoek je online op. 

Let wel op! Dit is een voorlopig label. Het voorlopige label wordt gemaakt uit algemene informatie over het huis. Denk hierbij aan informatie over het woningtype, oppervlakte en bouwjaar. En is dus een schatting. Het kan voor komen dat deze inschatting positiever uitpakt dan de realiteit. Houdt er rekening mee dat het definitieve label minder rooskleurig kan zijn.

Definitief energielabel aanvragen

Het voorlopige label kan verschillen van het definitieve label. Wanneer jij bijvoorbeeld zonnepanelen hebt laten installeren, valt het label voor jou anders uit. Dit vind je terug in het definitieve energielabel. Je betaalt online een paar tientjes om een deskundige dit label te laten maken. Binnen enkele dagen ontvang je het label. Dit laat je dit zien aan een toekomstige huurder of koper. Je moet dit label aanleveren. Doe je dit niet, dan kan je een boete verwachten tot 405 euro.

Wanneer vernieuw je het energielabel?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig. In die tien jaar hoef je het in de meeste gevallen niet te vernieuwen. Doe dit wel wanneer je iets aan de energiezuinigheid hebt veranderd. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel, isolatie of zonnepanelen? Dan is het verstandig het label te laten vernieuwen. Je vernieuwt het label via dezelfde route als het aanvragen ervan.

Energielabel als erfgenaam aanvragen

Het is mogelijk om een energielabel aan te vragen als je een pand hebt geërfd. Via dezelfde weg als voor een ander huis. Let wel op dat je het testament of verklaring van erfrecht hiervoor nodig hebt.

Wanneer is het energielabel verplicht?

  • Onderverhuren: Ja. De huiseigenaar moet op de hoogte zijn wanneer jij het huis wilt onderverhuren. Die is namelijk verantwoordelijk voor het aanvragen en beschikbaar stellen van het definitieve energielabel. Wanneer dit niet gebeurt, is de boete dan ook voor de huisbaas.
  • Nieuwbouwwoningen: Ja. Degene die het huis oplevert moet dit label geven aan de koper.
  • Woonboten: Nee: In het kadaster staan woonboten niet ingeschreven als woningen. Het aanvragen ervan is niet mogelijk via de website.

Zuiniger wonen?

Het is fijn om energiezuiniger te wonen. Je vervuilt minder en betaalt lagere kosten voor de gebruikte energie. Wil je het nog groener? Kies dan voor een duurzame hypotheek.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here