Wat reclame met een voetbalshirt kan doen

0
309
voetbalshirt

Een bedrijf dat flink wat geld in kas heeft, kan goud waard zijn voor een club. Letterlijk, want de grootste shirtsponsor legt miljoenen op tafel om te scoren op reclamegebied. Zo heeft Adidas er tot 2020 ruim 35 miljoen euro voor over om de shirts voor Real Madrid te mogen leveren. Ajax is in Nederland koploper door ruim 8 miljoen te vangen voor de naam van Ziggo op het Ajax-thuisshirt te hebben. Daar was Ziggo erg blij en de Amsterdamse gebruikers van Ziggo-diensten ook. Op het hoofdkantoor had men echter minder rekening gehouden met Rotterdamse abonnees. Het gevolg was dan een flinke stortvloed aan opzeggingen van Feyenoord-fans die met hun geld een Ajax-hoofdsponsor niet wilden financieren.

Maar zoals gezegd, het kan ook de andere kant op. Misschien betaalt een bedrijf prima voor de shirts, maar gaat het alsnog mis van de kant het van het bedrijf. Het overkwam voetbalclub Parma toen jaren geleden het concern Parmalat in grote problemen verzeild raakten. Niet alleen was het bedrijf sinds jaar en dag sponsor en moest het nu noodgedwongen afhaken, het leverde de club, de stad en het bedrijf ook aanzienlijke reputatieschade op. De naam van het zuivelbedrijf is er toen afgehaald en nooit meer opgekomen. Je zult begrijpen dat een inkoper van voetbalshirts met de naam Parma erop, het huilen nader staat dan het lachen. De voorraad van shirtjes zal wel nooit opraken.

Andersoortige problemen ondervonden NEC en Genk, toen bekend werd het bedrijf Euphony wel goed geld betaalde voor hun naam op de shirtjes, maar dat de bedrijfsactiviteiten niet door de beugel konden. De AFM legde het bedrijf zo’n 2 miljoen boete op wegens illegale activiteiten en dan naam van Euphony en Voorschotje.nl moesten in noodvaart worden afgevoerd van de shirts. Het zal biermerken en politieke partijen niet overkomen. Zij zijn bij voorbaat al verboden terrein voor shirtsponsors in Nederland. Tot nu toe houdt men zich er netjes aan. Al zal het wennen zijn geweest, met name in de beginperiode. Tot die tijd stond namelijk in elk stadion reclame voor bier en sigaretten op de borden. Tegenwoordig zijn het andere namen, en hele andere tarieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here