Zo help je jouw kind van een telefoonverslaving af

0
1

Het is een echt probleem van deze tijd. Het gaat natuurlijk over kinderen met een telefoonverslaving. Overigens kan dit volwassenen net zo goed overkomen. Het is natuurlijk zo dat de smartphones en de apps die we erop zetten erop gericht zijn om ons zo lang als mogelijk vast te houden. Het is alleen wel problematisch wanneer je telefoon voor alles gaat. Vooral bij kinderen is dit een groot probleem. Wil je zorgen dat jouw kind weer meer grip op zijn of haar smartphonegebruik krijgt? Dan helpen de volgende tips daarbij.

Buiten bereik leggen

Een belangrijke eerste stap waarmee je veel kan bereiken, is het buiten bereik leggen van de telefoon. Dit is vooral belangrijk wanneer je kind gaat slapen. Het is vaak zo dat kinderen voor ze gaan slapen, of juist wanneer ze net wakker worden direct al op de telefoon beginnen. Dit is echter zeer slecht voor de geestelijke gezondheid. Neem de telefoon bijvoorbeeld na 21:30 en geef hem pas na het ontbijt weer terug wanneer je kind naar school gaat. Probeer je kind zelf ook te leren om de telefoon af en toe boven te laten liggen.

Oude functies benutten

De reden dat de smartphone zo’n belangrijke plek inneemt, is dat deze ook heel veel taken heeft overgenomen die vroeger apart werden verzorgd. Het kan best slim zijn om enkele van deze functies in ere te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een oude analoge wekker. Wanneer jouw kind niet direct naar de telefoon hoeft te grijpen bij het wakker worden, dan is de verleiding om ook op social media of YouTube te gaan ook direct een stuk minder groot. Dit kan dus al direct een groot verschil maken. De telefoon is gewoon minder prominent aanwezig.

Momenten voor jezelf aanwijzen

Een reden waarom je wilt dat jouw kind minder met de smartphone bezig is, is dat je minder stress in het leven wilt. Daarom is het dus ook slim om specifieke momenten voor jezelf aan te wijzen. Dit zijn momenten waarop jouw kind dingen voor zichzelf doet, ongeacht wat dit is. Het is dan dus ook het moment om even niet met de telefoon, WhatsApp of Social Media bezig te zijn. Deze momenten zijn telefoonvrije zones op een dag. Op die manier kan jouw kind ook ontdekken dat zonder telefoon het leven net zo aantrekkelijk kan zijn.

Minder aandacht voor apps

Er is tegenwoordig overal wel een app voor. De vraag is alleen of je al deze apps ook wel echt nodig hebt. Het is soms zo dat je kind een app erop zet omdat iedereen deze heeft. Je kan je echter wel afvragen of dit ook echt iets toevoegt aan het leven. Door minder apps op de smartphone te hebben is de verleiding om ermee aan de slag te gaan ook direct een stuk kleiner. Het is dus zeker ook slim om selectief te zijn in welke apps er wel en niet doorheen komen op de telefoon van je kind.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here