Dit zijn de duurste steden op de wereld

0
13

Het is aantrekkelijk om wat van de wereld te zien. Bijvoorbeeld door er een tijdje te wonen en werken. Het is natuurlijk wel belangrijk om god te letten op de mogelijkheden die je hebt. Wanneer je namelijk als expat ergens naartoe trekt, dan kan het weleens duurder of voordeliger uitpakken dan je misschien dacht. Zo zitten er bijvoorbeeld steden tussen die duurder zijn. Het is daarom ook meer dan de moeite waard om daar eens dieper in te duiken. Dit geeft je een beeld van wat de mogelijkheden allemaal zijn.

Hoe is de lijst samengesteld?

Het is eerst natuurlijk belangrijk om te bekijken hoe de lijst eigenlijk in elkaar is gezet. De lijst is samengesteld door een bekend Amerikaans adviesbureau. Daar wordt jaarlijks uitgezocht wat de kosten voor levensonderhoud zijn in de verschillende steden op de wereld. Het onderzoek wordt tweemaal per jaar gedaan. Daarvoor worden dan 400 steden bekeken. De prijzen van producten in 200 categorieën worden bekeken en de ontwikkeling geanalyseerd. Het kan om huisvesting en diensten gaan, maar ook om schoenen en genotsmiddelen. Op die manier is een beeld te vormen van wat bedrijven en overheden aan buitenlandse medewerkers moeten bieden.

Bekende koploper

In 2021 kwam Asjchabad bovenaan de lijst terecht. Dit had echter te maken met de financiële staat van het land Turkmenistan op dat moment. De nummer 2 van toen is inmiddels weer terug op de plek waar het al jaren staat, namelijk bovenaan. Het gaat natuurlijk om Hongkong. Ook andere Aziatische steden doen bovenin mee. Tokio staat op plek 4, Shanghai op plek 6, Singapore op plek 7 en Peking op plek 9. Dit is dus een gebied in de wereld waar het leven niet al te voordelig is als je er als buitenlander komt wonen en werken.

Leven in Zwitserland

Het is opvallend dat de top 10 verder bijna volledig uit Zwitserse steden staat. De levensstandaard in dit land wordt al vele jaren tot de hoogste van de wereld gerekend. Dat is echter dus ook in de kosten terug te zien. Zo kom je Zürich op plek 5 tegen, staat Genève op plek 8 en Bern op plek 10 van de duurste steden. Buiten Zwitserland en Azië is er eigenlijk maar één vreemde eend in de bijt en dat is Beiroet. Die stad is op plek 3 op de lijst te vinden.

Effect van rijkdomsconcentratie

Er is ook een verklaring waarom juist deze steden bovenaan staan en daar ook al jaren redelijk stabiel staan. Dit komt namelijk door wat rijkdomsconcentratie wordt genoemd. In deze steden is dat in uitzonderlijke mate aan de orde. De rijkdom is er groot, waardoor het wonen ook duurder wordt. Overigens heeft Beiroet voor een deel ook te maken met de effecten van financiële onrust, zoals de hoofdstad van Turkmenistan dat ook kent. De duurste stad van Amerika is overigens New York City. Een andere grote stad die hoog eindigt is Sydney. Let hier dus goed op wanneer je verhuist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here