De energierekening is omhoog geschoten voor de meeste Nederlanders. Sommigen betalen honderden euro’s aan voorschot voor gas en stroom. Die lasten zijn soms niet of nauwelijks nog op te brengen. Hopelijk gaan de prijzen weer dalen, maar tot die tijd is het belangrijk om energie te besparen. Dit is natuurlijk niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
De thermostaat een graadje lager
Toen gas nog gewoon goedkoop was maakte het niet uit om de kachel lekker aan te zetten. Een kamertemperatuur van 20 graden werd door iedereen normaal gevonden. Maar dat kan gerust een beetje minder. Je hoeft niet meteen de thermostaat op 15 graden te zetten, maar aan het verschil tussen 20 of 19 graden of zelfs 18 kunnen de meeste mensen wel wennen. Het is misschien wat anders als je een aandoening hebt zoals reuma. Maar gezonde mensen moeten prima kunnen functioneren in een ruimte die iets minder warm is dan 20 graden. Misschien is het even wennen, maar als dat eenmaal is gebeurd vind je het in een kamer van 20 graden waarschijnlijk verstikkend warm.
Isoleren kun je deels zelf doen
De spouwmuren en het dak isoleren is meestal werk voor de vakman. Maar je kunt ook zelf wat doen om de tocht buiten de deur te houden. Isolatie strips kun je gewoon bij een bouwmarkt kopen. Plak ze op kieren langs ramen en deuren en je zult merken dat het wel degelijk verschil maakt. Zeker als je minder wilt stoken voorkom je hiermee ook de vorming van schimmel en vochtplekken. Je kunt een deskundige inhuren om je woning te controleren op plekken waar tocht het huis kan binnendringen en om je tips te geven hoe je zo goed mogelijk kunt isoleren.
De open deuren
Naast goede tips zijn er natuurlijk ook nog de ‘open deuren’. Laat de kachel niet branden als je niet thuis bent of als je naar bed gaat. Laat geen licht branden in ruimtes waar je niet bent. Vervang nu ook de laatste oude gloeilampen door spaarlampen. Douch niet langer dan 5 minuten en gebruik voor schoonmaakklussen alleen warm water als dat echt nodig is. Heel veel schoonmaakmiddelen werken ook prima met koud water.
Kijk nog eens goed naar je energiecontract
De piek in de prijzen voor gas en stroom werd in 2022 bereikt. Door het goed kunnen aanvullen van de reserves voor gas daalden de prijzen daarna weer. Dat betekent dat steeds meer aanbieders weer over zullen gaan tot het beschikbaar hebben van contracten met vaste prijzen. Er zal naar verwachting weer meer concurrentie komen. De eerste energiebedrijven duiken begin 2023 al onder het ‘prijsplafond’ dat door de overheid werd afgesproken. De verwachting is dat meer bedrijven, waaronder ook de grote aanbieders, dit voorbeeld gaan volgen. Het kan dan de moeite lonen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Je bent niet verplicht om gas en stroom bij dezelfde aanbieder te kopen, je kunt dus gaan voor het beste aanbod.