De Urban Jungle trend: zo maak je zelf een mini-ecosysteem

0
303

Planten zijn absolute sfeermakers. Maar genieten van groen in je woning, zonder dat je er ook maar naar hoeft om te kijken? Dat regel je met het aanleggen van je eigen mini-ecosysteem, dat ook wel terrarium of flessentuintje wordt genoemd. In de jaren zestig en zeventig waren ze hipper dan hip, maar de plantenterrariums zijn inmiddels weer helemaal terug van weggeweest. Het enige wat je hoeft te doen, is je planten een goede start te geven en zodra je het deksel dichtdraait, overleven ze zelf met de zuurstof en het vocht.

Open, half open en dichte terrariums

Terrariums bestaan in verschillende varianten. Behalve de gesloten terrariums bestaan er ook open en half open terrariums, waarbij je wat plantensoorten betreft net wat meer keuze hebt. Net zo leuk om in je woonkamer te zetten, maar deze vergen wel een oplettend oog. Wanneer een terrarium open of half open is, betekent dit dat de plantjes zich in een voor hen aangenaam leefsysteem bevinden, maar dat ze niet geheel zonder jouw hulp kunnen overleven. Met andere woorden: ze zullen met enige regelmaat om jouw verzorging vragen. Dit blog beperkt zich tot de gesloten terrariums.

Welke plantjes voelen zich fijn in een gesloten terrarium?

Is een afgesloten, zichzelf onderhoudende minituin iets voor jou? Met de juiste materialen weet je binnen de kortste keren een mooi ontwerp te maken dat vervolgens jarenlang meegaat. Het verdampte water loopt langs de fles weer als condens de bodem in en verdorde blaadjes zijn voeding voor de plantjes. Weet wel dat niet alle plantjes gelukkig zijn in een dergelijke leefomgeving. Sowieso heb je plantjes met een beperkte groeimarge nodig. Vetplantjes, varens en mini palmen zijn enorm geschikt voor terrariums, net als de Fittonia, Spathiphyllum (lepelplant) en vleesetende plantjes zoals de Dionaea muscipula.

Wat heb je nodig voor jouw eigen mini-ecosysteem?

Alhoewel er van onderhoud geen sprake is bij een mini-ecosysteem, is een goed begin erg belangrijk. Willen jouw groene huisgenoten hun lucht, water en voeding goed kunnen recyclen, dan moeten ze in een zorgvuldig opgebouwd terrarium wonen. Dat betekent dat je ze van een goed schoongemaakte fles of pot voorziet. Verder haal je potgrond, mos, actieve koolstof of verbrokkelde houtskool en kleine steentjes of grind in huis. Zorg er ook voor dat je ‘gereedschappen’ zoals een trechter of schepje in huis hebt. Zeker wanneer de hals van een fles smal is, is dit belangrijk.

Het stappenplan

Stap één in het aanleggen van je terrarium is het bedekken van de bodem met kiezels, die ervoor zorgen dat overtollig water kan worden afgevoerd. Houtskool vormt het tweede laagje, dat tegen bacteriën en schimmelvorming beschermt. Daarna breng je voldoende potgrond aan en plant je jouw groene huisgenoten daarin. De rest van de bodem bedek je met voldoende mos. Daarna voeg je water toe. Het terrarium laat je een week open staan en pas daarna draai je dop of het deksel erop. Zet je mini-ecosysteem in elk geval nooit in direct zonlicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here