Maakt hard werken je echt kaal?

0
65

Wanneer je altijd een flinke bos haar hebt gehad, dan kan het best hard aankomen wanneer je die begint te verliezen. Het is vooral ook belangrijk om te weten hoe het komt dat je je haar begint te verliezen. Uit recente onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat het inderdaad zo kan zijn dat hard werken van invloed kan zijn op de mate waarin je je haar behoudt. Mannen die hard werkten bleken namelijk daadwerkelijk sneller kaal te worden. Natuurlijk speelt er meer dan alleen hard werken, maar dat neemt niet weg dat het goed is om hier dieper op in te gaan.

De rol van werk

Het verband tussen hard werken en kaal worden kan wel worden aangetoond. Het is alleen niet zo dat dit voor iedereen geldt. Kaal worden is namelijk ook voor een groot deel genetisch bepaald. Wanneer je dan hard werkt, is het wel zo dat dit proces kan worden versneld. In het onderzoek waarnaar verwezen wordt is het zo dat de mannen in groepen van 52 uur en 38 uur werken werden verdeeld. De groep die 52 uur werkte zag de kaalheid sneller toenemen dan de controlegroep. Waarmee dus ook kan worden aangetoond dat er daadwerkelijk een verband tussen beide bestaat.

Minder uren maken?

Wanneer je dus minder snel kaal zou willen worden, dan lijkt het simpele antwoord te zijn dat je dus ook minder moet gaan werken. Niet iedere dag om 17:00, maar om 15:30 uitklokken zou bijvoorbeeld weleens een goed idee kunnen zijn. Zo heb je meer uren om te relaxen en kan je langer je haar behouden. Toch is dit niet helemaal waar. De belangrijke factor die voor haaruitval zorgt, blijkt namelijk stress te zijn. En bij meer werkuren komt ook meer stress kijken. Dat lijkt dus ook de verklaring voor het verband tussen beide te zijn.

Meer dan alleen haaruitval

Uit het onderzoek kwam nog meer naar voren. Stress had niet alleen effect op hert versnellen van de haaruitval. Het is volgens de onderzoekers zo dat mannen over het algemeen meer op en fysieke manier op stress reageren. Dat betekent dus dat mannen meer last krijgen van allerlei klachten op het moment dat de stress op het werk toeneemt. Het is zelfs zo dat mannen meer last van stressklachten hebben dan vrouwen. Waarbij niet gezegd is dat vrouwen er wel altijd goed aan doen om werkweken van 52 uur door te maken.

Processen in het lichaam

Het is bekend dat stress de hoeveelheid cortisol in het lichaam verhoogt. Met als gevolg dat allerlei cellen in het lichaam worden geraakt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de haarzakjes. Die worden beschadigd. Daarmee laten de haren eerder los, wordt je bos dunner en zal je uiteindelijk kaal worden. Haar dat uitvalt is daarna nooit meer terug te krijgen. Wanneer je hard werkt, dan kan het dus zo zijn dat de keerzijde is dat je eerder je haar kwijt bent dan wanneer je een andere baan had gekozen. Dit is dus maar net wat je wilt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here