Intermittent fasting: oude glorie in een nieuw jasje

0
26
Intermittent fasting oude glorie in een nieuw jasje

Vasten is niets nieuws. Veel culturen en geloven maken regelmatig gebruik van deze methode om tot bezinning te komen en het lichaam te reinigen van opgehoopte gifstoffen en etensresten die nog in de darmen achterblijven. Toch is het steeds meer weer in opkomst, inderdaad om zowel geest als lichaam te detoxen. Een duidelijke variant op deze trend is het intermittent fasting. Je kunt hierbij alles eten wat je wilt, echter zijn er bepaalde tijden waarop je jezelf van voeding ontziet. Deze vorm van vasten dicteert wanneer en voor hoe lang je wel of niet kunt eten. In een bepaald eetvenster aan uren mag je gewoon eten wat je wilt, echter voor de overige uren zul je je tot vasten richten. Een mooie manier om zowel af te vallen als je lichaam opnieuw in balans te krijgen en schoon te krijgen.

Tijdschema’s voor vasten

Intermittent fasting kent drie verschillende tijdschema’s die je aan kunt houden voor het vasten. De bekendste vorm van dit ‘dieet’ is het 16/8 schema, waarbij je aaneengesloten 8 uur per dag eten tot je mag nemen. Vervolgens vast je de volgende aaneengesloten 16 uur, waaronder vaak de periode van slapen gekozen wordt. Tussen ongeveer 10.00 uur ’s morgens tot 18.00 uur ’s avonds mag je gewoon eten wat je wilt en daarna onthoud je je helemaal van voeding. Drinken mag wel, zolang dit thee of water betreft. Je kunt het venster ook verschuiven, door bijvoorbeeld pas om 16.00 uur je eerste maaltijd te nemen. Je mag dan tot middernacht gewoon voedsel tot je nemen en daarna een periode ingaan waarin je niet meer eet. Een gematigde versie is van ongeveer 12.00 tot 20.00 uur. Afhankelijk van wat je zelf prettig vindt en wat werkt met andere werkzaamheden overdag, kun je zelf bepalen wanneer je het venster in laat gaan.

Gezondheidseffecten op je lichaam

Eten geeft je energie, dus het lijkt tegenstrijdig om een hele periode niet te eten. Toch zijn er veel gezondheidsvoordelen te noemen die dit dieet met zich meebrengt. Zo kun je er aanzienlijk door afvallen en ook heeft het positieve effecten op je hersenen en vertraagt het je verouderingsproces. Er is een verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon en kun je een verbetering van insulineaanmaak gewaar worden. De insulineresistentie zal afnemen, waardoor je insulineniveau met 20% tot 31% kan verlagen. Ook neemt je bloed minder LDL-cholesterol op, wat beter is voor je hart. Het dieet werkt ontstekingsremmend, waardoor je kans op chronische ziekten aanzienlijk verlaagt. Bovendien wordt een proces als autofagie op gang gebracht, waarbij cellulaire herstelprocessen worden opgestart en celafval wordt opgeruimd. Een gunstig effect op je algehele gezondheid dus.

Theorieën van sceptici ontkracht

Veel mensen zullen sceptisch tegen dit dieet aankijken, doordat er tal van mythes bestaan die indruisen tegen dit concept van intermittent fasting. Zo zou het slecht zijn voor de stofwisseling om het ontbijt te laten schieten. En heb je meerdere kleinere maaltijden per dag nodig om eveneens je stofwisseling op gang te houden. Ook verlies je zo spiermassa en schakelt je lichaam over in overlevingsstand. Onderzoek wijst echter uit dat dit allemaal wel meevalt. Je stofwisseling blijft gewoon op peil, evenals je spiermassa. Het eerste wat verdwijnt is je vetpercentage en dat is enkel meegenomen. Je lichaam gaat bovendien pas in overlevingsstand als je 60 uur niets hebt gegeven. Een veilig en effectief dieet dus om af te vallen en te detoxen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here