Oorzaak van vlektyfus
Besmetting met vlektyfus of Rickettsia prowazekii gebeurt voornamelijk door contact met luizen of vlooien. De besmetting door deze dieren gebeurt op verschillende manieren. Via een wonde of luizenbeet worden bacteriën overgedragen van dier op mens. Zodra deze bacteriën het lichaam binnendringen is de kans op vlektyfus zeer hoog. Onrechtstreekse besmetting behoort ook tot de mogelijkheden. De uitwerpselen van kleerluizen bevatten deze bacteriën. Door inademing van deze bacteriën loopt u ook risico. De besmettingen gebeuren meestal in onhygiënische omstandigheden waarbij de kledij niet gewassen wordt, mensen niet regelmatig douchen of in overbevolkte omstandigheden leven.
Symptomen vlektyfus
Na vijf dagen na de besmetting beginnen de eerste symptomen zich te tonen. Symtomen van Rickettsia prowazekii zijn huiduitslag, koorts tot 40°Celcius, rillingen, hoofd- en spierpijn. Naast deze symptomen nemen hulpverleners ook neurologische aandoeningen waar. Deze symptomen zijn geen onweerlegbaar bewijs voor vlektyfus. Om de ziekte definitief vast te stellen, is er een bloedonderzoek nodig. Als het bloed antistoffen bevat, is de patiënt besmet. In afwachting van het bloedonderzoek wordt een preventieve quarantaine ingesteld. Tyfus is overdraagbaar van mens op mens waardoor de juiste voorzorgsmaatregelen belangrijk zijn.
Behandeling
Bij een tijdige diagnose is behandeling mogelijk. Na inname van antibiotica gedurende een bepaalde periode, wordt de patiënt genezen verklaard. Afhankelijk van het stadium waarin de vlektyfus behandeld wordt, zijn er geen blijvende letsels.
Zonder de juiste behandeling is de kans op sterven groot. Afhankelijk van de omstandigheden en hygiënische omstandigheden varieert de sterftekans van 10 tot 60 procent. Zelfs bij de juiste behandeling kunnen complicaties optreden. Bij een laattijdige behandeling bestaat de kans op nierschade en zelfs nierfalen. Daarnaast loopt u risico op het beschadigen van het teen- en vingerweefsel. Deze schade is onherstelbaar.
Vlektyfus kan iedereen overkomen
Niemand is immuun voor vlektyfus. Een goede gezondheid garandeert niet dat u de ziekte niet oploopt in penibele omstandigheden. Daarom is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de gezondheid nauwkeurig op te volgen. De geschiedenis leert dat vlektyfus iedereen treft. De Franse koning Lodewijk de zesde, Alexander Van Oranje-Naussau en Anne Frank zijn slechts enkele van de historische figuren die bezweken aan vlektyfus.