Hulp zoeken bij verslavingen aan middelen zoals cannabis en 3-MMC

meisje verslaafd

Een cannabisverslaving kan ernstige fysieke gevolgen hebben en kan veel kapot maken. Wanneer sprake is van een periode waarin structureel veel hasj of wiet wordt gebruikt, is de kans groot dat iemand geestelijk (en lichamelijk) afhankelijk is geworden van het middel. Vermoed je dat iemand uit je naaste omgeving is verslaafd aan cannabis? Of heb je zelf moeite om met het gebruik van hasj of wiet te stoppen? Een GGZ-instelling die is gespecialiseerd in verslavingszorg biedt professionele hulp, door cliënten op een medisch verantwoorde manier en op betrokken wijze te helpen. Dankzij de persoonlijke benadering van de specialisten, kunnen mensen na de behandeling van een verslaving aan cannabis weer op een volwaardige manier in het leven staan.

In dit blog gaan we in op de vraag: wanneer ben je verslaafd aan wiet? Ook belichten we de behandeling van verslavingen aan cannabis en andere middelen zoals 3-MMC.

Van gewoonte naar verslaving

Verslaving aan cannabis kan al op jonge leeftijd beginnen, komt meestal voort uit recreatief gebruik en komt veelvuldig voor. Een verslaving aan hasj of wiet gaat vaak samen met een tabaksverslaving, doordat cannabis in een joint vaak tegelijkertijd wordt gerookt met met tabak. Doordat iemand met softdrugs experimenteert door een joint te roken, wordt het blowen steeds meer een gewoonte met een cannabisverslaving tot gevolg. Door de naaste omgeving worden allerlei vormen van gedragsverandering waargenomen, zoals een sociaal isolement dat steeds verder toeneemt en plichtsverzuim op het werk. De persoon die cannabis gebruikt, merkt uiteindelijk dat die om dagelijks goed te kunnen functioneren voortdurend hasj of wiet nodig heeft.

Wanneer ben je verslaafd aan cannabis?

Sommige mensen gebruiken hasj en wiet met een specifiek doel, bijvoorbeeld om  zich prettiger te voelen, beter te kunnen slapen of meer te ontspannen. Omdat het op de langere termijn moeilijker wordt om een goed gevoel te hebben, te slapen of te ontspannen zonder te blowen, kan het moeilijk zijn om te stoppen met het gebruik van cannabis. Regelmatige gebruikers hebben meer cannabis nodig om dezelfde effecten te bereiken en kunnen een tolerantie ervaren. Daarnaast kunnen er onthoudingsverschijnselen optreden, zoals: onrust, hevig transpireren, irritatie, depressieve gevoelens en verlies van eetlust. Stuk voor stuk symptomen die erop wijzen dat iemand lijdt aan een cannabisverslaving.

Ernstige symptomen en ziektes

Een verslaving aan een ander middel die steeds vaker voorkomt, is een 3-MMC-verslaving. Misschien vraag jij je af: wat is 3-MMC? Omdat het middel pas sinds 2012 op de drugsmarkt is, wordt het middel 3-MMC ook wel designer drug genoemd. Het wordt meestal verkocht in de vorm van een kristalachtig wit poeder en de drug wordt door de meeste gebruikers geslikt of gesnoven. Mensen die het gebruiken geven aan dat het effect van 3-MMC zich uit in meer energie, een verhoogde alertheid, zin in seks, minder vermoeidheid en meer zelfvertrouwen. Wat vaak begint als recreatief gebruik, verandert al snel in een verslaving. Zodra 3-MMC is uitgewerkt, is de drang om nog een keer te nemen ontzettend groot. Gebruikers voelen zich blij en alert, voelen geen vermoeidheid en slapen vaak nachtenlang niet.

Daardoor komen ze in korte tijd vast te zitten in een vicieuze cirkel. Op korte en lange termijn kunnen er ernstige, negatieve lichamelijke en psychische symptomen en ziektes optreden, waaronder: uitdroging, angststoornissen, zware depressie, psychose, hersenbloeding en hartstilstand. Verder is 3-MMC is ontzettend verslavend.

Heb je het vermoeden dat je verslaafd bent aan een bepaald middel? Of kampt iemand uit je naaste omgeving met verslavingsproblematiek? Een verslaving overwinnen doe je niet alleen. Bij het team van medische professionals van een gespecialiseerde verslavingszorginstelling kun je terecht voor hulp en advies.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here