Het syndroom van tietze

blog placeholder

Het syndroom van Tietze is een chronische ontsteking van kraakbeenverbindingen in de borstkas. Deze verbindingen verbinden de ribben en het borstbeen. De ontsteking is niet kwaadaardig, maar kan wel hevige pijn veroorzaken. Ondanks dat het syndroom van Tietze niet levensbedreigend is kunnen de klachten als gevolg van de pijn zeer heftig zijn en naast pijn ook stress en angst opleveren. De klachten van het syndroom van Tietze kunnen binnen een paar maanden verdwenen zijn, maar in erge gevallen een paar maanden tot jaren aanhouden.

Het syndroom van Tietze wordt vaak gezien als costochondritis, maar is wezenlijk anders.  De klachten van de twee aandoeningen komen redelijk overeen, maar bij costochondritis is het kraakbeen tussen de ribben, het sleutelbeen en de rugwervel ontstoken. Costochondritis kan spasmes veroorzaken in de borstspier, zowel rechts als links. Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen ontstoken. Door deze ontsteking kan de pijn uitstralen naar andere gebieden in het menselijk lichaam. De meest voorkomende pijnfronten zijn de rug, de nek, de schouder en de arm.
De oorzaak van het syndroom van Tietze is niet bekend. Sommige patiënten ervaren plotseling klachten en anderen eens in de zoveel tijd. Doordat de stekende pijn lijkt op het gevoel dat men ervaart bij een hartaanval raken veel mensen in paniek. De behandeling van het syndroom van Tietze gaat door middel van pijnstillers, ontstekingsremmers en eventueel een injectie op de pijnlijke plek. Het is dan ook belangrijk om een goede houding aan te meten en specifiek voorgeschreven oefeningen uit te voeren om de pijn zoveel mogelijk te ontwijken.

Het syndroom van Tietze valt in de categorie reumatische aandoeningen en nog specifieker gezegd ontstekingsreuma. Voor patiënten van het syndroom van Tietze bestaat er een vereniging die is aangesloten bij de Reumabond. Deze vereniging wil meer bekendheid creëren voor het pijnlijke syndroom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here