Stoppen met de pil

0
21
blog placeholder

Wanneer je als koppel of als vrouw beslist dat je er klaar voor bent om zwanger te worden, heb je vaak een aantal concrete vragen over hoe je daar het best aan begint. In dit artikel gaan we in op hoe je het best de overgang maakt van (jarenlang) pilgebruik naar een bolle buik.
Niet altijd eenvoudig
Zwanger worden is niet zo eenvoudig als niet zwanger worden. Klinkt bizar, niet? In de maatschappij van vandaag zijn voorbehoedsmiddelen de normaalste zaak van de wereld: je neemt een pil en je wordt niet zwanger. Eenvoudig, niet?

Inderdaad, maar als je dat jarenlang gedaan hebt, is het niet altijd zo eenvoudig om het hele proces om te keren. Dat betekent natuurlijk niet dat wie de pil gebruikt (heeft), minder kans zou maken om mama te worden, maar would-be mama’s houden er best rekening mee dat het even kan duren voor hun lichaam zijn natuurlijke biologische ritme terugvindt. Als je na zes tot negen maanden na het stoppen met de pil nog niet zwanger bent, is er nog geen reden tot paniek.

Hoe verloopt stoppen met de pil?
In principe kan je zwanger worden tijdens je eerste natuurlijke cyclus nadat je met de pil bent gestopt, al is dat eerder de uitzondering dan de regel. Na de laatste strip, treedt er bloedverlies op, maar dit zijn de zogenaamde ‘pilregels’. De eerstvolgende menstruatie, ongeveer 28 dagen later, is de natuurlijke menstruatie. Soms heeft je lichaam enkele maanden nodig om de regelmaat die het had voor het pilgebruik, terug te vinden. Was je cyclus onregelmatig voordat je met de pil begon, dan bestaat er een kans dat dit opnieuw zo zal zijn.

Mag ik direct zwanger worden?
Het is een misvatting dat je niet zwanger mag worden direct na het stoppen met de pil. De hormonen die in de pil zitten zijn na zesendertig uur uit je lichaam verdwenen, dus het pilgebruik heeft geen enkele invloed op je ongeboren kind. Ook met een hormonaal spiraaltje is er geen gevaar om zwanger te worden in de eerste cyclus na het verwijderen van het spiraaltje. Artsen raden soms wel aan om één à twee cycli te wachten, maar dat is enkel omdat het dan eenvoudiger is om je zwangerschapsduur te kennen en de bevallingsdatum te berekenen.

Wat moet ik nog weten voor ik zwanger word?

  • Voor iedereen, maar zeker voor vrouwen die mama willen worden, is het belangrijk evenwichtig en afwisselend te eten, voldoende te bewegen en te slapen.
  • Toekomstige mama’s die vooraf een arts raadplegen, zullen vaak het advies krijgen te starten met het nemen van extra foliumzuur en een bezoekje te brengen aan de tandarts, omdat letsels door tandbederf best voor de zwangerschap worden verholpen. Daarnaast zal een arts ook nagaan welke ziektes de toekomstige mama doorgemaakt heeft en welke vaccinaties ze gekregen heeft.
  • Toekomstige ouders bij wie erfelijke of aangeboren aandoeningen of afwijkingen voorkomen in de familie, gaan ook best vooraf te rade bij een arts, om een goed geïnformeerde en bewuste keuze voor een gezin te kunnen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here