Portemonnees: nuttig of verouderd?

0
42

Iedereen heeft wel een portemonnee. De typisch leren mini-tas voor je muntgeld, briefgeld en je pasjes. Portemonnees zijn er al jaren en hebben veel verandering meegemaakt, zoals de langzame wissel van munt- en briefgeld tot een digitaal tijdperk waar we alleen nog maar met de pas betalen. Door deze ontwikkelingen, alleen, is de portemonnee wel langzaam zijn nut aan het verliezen. Steeds meer jongeren laten hun portemonnee voortaan thuis, omdat ze alles op of bij hun telefoon kunnen stoppen. Daarom kijken we eens naar of de portemonnee nog wel nuttig is, of dat we deze over een paar jaar bijna niet meer zullen zien.

Het makkelijke dragen

Een portemonnee is altijd handig geweest om alles wat je mee moest hebben bij te houden. Zo kun je alle typen geld erin kwijt en heel veel pasjes. Dit is in de laatste jaren wel minder nuttig geworden dan dat het vroeger was. Tegenwoordig kun je op heel veel plekken, vooral plekken waar veel jongeren komen, alleen nog maar met je pinpas betalen. Dit maakt munt- en briefgeld steeds overbodiger. Veel mensen vinden het ook niet fijn om veel contant geld bij zich te hebben tegenwoordig, omdat het risicovoller is maar ook omdat een dikke portemonnee in je broekzak tegenwoordig gewoon niet meer zo handig is als dat het was.

Al je pasjes mee

Naast munt- en briefgeld kun je in je portemonnee ook pasjes meedragen. Pasjes zoals je identiteitsbewijs of je rijbewijs zijn dingen die je eigenlijk standaard mee moet hebben. Daarnaast is je pinpas tegenwoordig ook onmisbaar. Veel mensen dragen daarnaast ook nog hun OV-kaart mee, voornamelijk studenten, maar ook kaarten zoals hun studentenkaart en hun zorgverzekeringspas. Deze pasjes zijn allemaal erg nuttig en handig, wat een portemonnee ook weer zijn nut geeft. Alleen is de portemonnee niet meer het enige waarmee je die pasjes kunt meenemen. Tegenwoordig zijn er veel telefoonhoesjes met pashouders erin. Je pasjes zitten dan bij je telefoon, waardoor je geen extra accessoire mee hoeft te nemen in de vorm van je portemonnee.

Naast telefoonhoesjes zijn er ook pashouders op de markt. Deze portemonnee-achtige accessoires zijn enkel voor pasjes, hoewel veel ook een geldclip hebben voor wat briefgeld. Deze pashouders zijn vaak dunner en een combinatie van een metalen houder voor de pasjes met een leren omhulsel. Verder, omdat de pasjes allemaal in de houder zitten en met een schuifje naar buiten komen, is een pashouder nog veiliger dan een portemonnee ook.

De portemonnee is eigenlijk dus niet meer zo nuttig als dat deze vroeger was. Toch dragen veel mensen er nog een bij zich, omdat we dat wel gewend zijn. Vroeger ging je altijd uit huis met een portemonnee op zak en dat ritme zit er bij veel mensen nog altijd in. Is het echt nodig? Nee, er zijn genoeg alternatieven die net zo makkelijk, als niet makkelijker zijn.

Wil je meer lezen over geld en andere relevante zaken. Kijk dan eens verder naar dit artikel, over geld en dingen die ermee te maken hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here