WAAROM BIOLOGISCHE NOTEN GEZONDER ZIJN

0
2966
blog placeholder

NOTEN ZIJN GEZOND MAAR…

Noten en zaden zijn ideale snacks. Ze leveren veel vitamines, mineralen en snelle energie zonder ongezonde vetten of lege calorieën. Hoewel de gepelde noot of zaad beschermd wordt door een schil of vrucht, worden deze noten en zaden net zo behandeld met synthetische chemicaliën als andere niet-biologische gewassen. Koop daarom noten met het biologische label, bijvoorbeeld in de  biologische webwinkel bio-noten.com. Hier worden enkel gecertificeerde producten verkocht.

…KIES VOOR BIOLOGISCH

Naast een pure, schone noot zijn er nog andere redenen om voor bio te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de langdurige bodem- en grondwatervervuiling bij de teelt van niet-biologische gewassen. Bovendien hebben biologische noten een watervoetafdruk die minstens 20 procent lager ligt dan bij  niet-biologische varianten.

Laten we voor een aantal noten en zaden eens kijken in hoeverre er bij de teelt schadelijke middelen worden gebruikt:

Cashewnoten

Endosulfan, een pesticide die in Europa verboden is, wordt gebruikt op niet biologische cashew bomen. Het is erg giftig voor mens en dier, en spoelt in waterwegen waar het schade brengt aan het waterleven. Endosulfan is tevens een gevaar voor plantagewerkers en mensen in de omgeving van plantages waar het gebruikt wordt. Het middel kan het centraal zenuwstelsel aantasten en brengt het schade aan nieren en lever. Biologische cashews worden geteelt zonder het gebruik van giftige chemicaliën, inclusief endosulfan.

Pistachenoten

Niet biologische pistachenoten kunnen behandeld zijn met fosmet, een klasse II bestrijdingsmiddel. Amerikaanse studies wijzen op een chronische vergiftiging in ratten als gevolg van kleine, langdurige doses fosmet. Een studie met muizen lieten vergrote levertumors  en carcinoma zien. Biologische pistachenoten worden niet blootgesteld aan fosmet en andere chemicaliën.

Walnoten

Walnoten hebben veel last van ziektes en plagen en zijn als zodanig verzadigd met meer pesticiden en chemicaliën als elke andere noot. Hun hoge vetgehalte staat toe om deze chemicaliën gemakkelijk te absorberen.

Macadamianoten

Macadamianoten worden behandeld met atrazine hetgeen een aantoonbaar schadelijk effect heeft op waterorganismen. Er is ook bewijs dat het een negatief effect heeft op de menselijke voortplanting.

Amandelen

Veel giftige pesticiden en onkruidverdelgers worden gebruikt op amandelbomen. Amandelnoten nemen deze  giftige stoffen gemakkelijk op vanwege hun hoge oliegehalte.

Hazelnoten

Bijna alle hazelnoten komen uit Turkije. Het economisch belang is groot als ook de vrees voor plagen door kevers en mijten. De meeste boeren spuiten per dag 1 à 2 keer chemische pesticiden op de hazelaars.

Pecannoten

Pecanbomen zijn net als walnootbomen erg gevoelig voor ziekten en plagen. Een groot deel van de wereldoogst komt uit de Verenigde Staten, waar zeer intensieve insecten beheersprogramma’s zijn ontwikkeld.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten hebben een hoog gehalte olie en vetten en nemen gemakkelijk pesticiden op.

Sesamzaad

Wordt vooral geteeld in Afrika en Azië waar pesticiden niet of nauwelijks gemonitord worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here