Arabica of robusta koffiebonen of geen van beide?

0
375
koffiebonen

Laat de kennis van koffie maar over aan de professional. Dat is misschien de eerste gedachte die u heeft als u wordt gevraagd of u robusta of Arabica koffiebonen wilt op werk. Maar het gaat hier wel om uw smaak en smaken verschillen. Bovendien kan het u veel geld schelen. Ook dat doet ertoe, zeker als het bedoeling is dat u zo veel mogelijk waar voor uw geld krijgt.

In dat geval is het goed te weten dat de smaak én de prijs van robusta en Arabica bonen nogal uiteen lopen. Hoe komt dat? Het is voor een groot deel de prijs van de markt. De meeste koffiedrinkers op kantoor geven de voorkeur aan de Arabica koffieboon en dat is goed te begrijpen.

De Arabica koffieboon zit in veel soorten koffie, bijvoorbeeld in Douwe Egberts. De boon is rijk en heeft een ronde afdronk. Maar waarom bestaan dan niet alle melanges uit Arabicabonen? Het antwoord ligt een beetje voor de hand: het is de prijs. Aan de ene kant is de vraag hoog van deze uitgebalanceerde koffieboon.

Aan de andere kant is soms wat breekbaar. Oogsten met Arabicabonen kunnen nogal eens mislukken. Wie het bericht leest dat de oogst van de Arabicaboon tegenvalt, kan alvast gaan inslaan. Je kunt er zeker van zijn dat kort erna de prijs van een pak roodmerk van Perla, Van Nelle en Douwe Egberts binnen de korste keren omhoog schiet.

Het is daarom niet voor niets dat de koffiewereld Robustabonen achter de hand houdt. Mocht de Arabicaboon echt in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld door een wereldwijde schimmelziekte, dan kunnen we alsnog wel genieten van een kopje Primo Bravo koffie of Douwe Egberts Roodmerk. Zij het dan met een hoger percentage Robusta bonen, en dus met een iets minder verfijnde smaak.

Merkt u dat in uw koffie? Waarschijnlijk niet, tenzij u gaat vergelijken. Er zit namelijk wel verschil in. Koffiebranders houden daarom de balans tussen Arabica en robusta scherp in de gaten. Is Robusta dan altijd achterblijver in de smaaktesten? Zeker niet, er zijn absoluut dranken waar het karakter van de Robusta heel goed tot zijn recht komt. Bijvoorbeeld bij de cappuccino. Het aandeel koffie in deze drank is door de topping en de melk een stuk lager dan bij andere variaties. Maar koffie, of het nu van Kanis & Gunnink is of Douwe Egberts, wil je zeker proeven. De oplossing is om de koffie wat langer te branden, zodat de koffie in de cappuccino extra pit krijgt. Een alternatief is om de robustaboon in te zetten. Die heeft van nature al een pittige smaak, en zo benut je de robusta optimaal, zonder in de te leveren op de smaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here