Plagiaat opsporen door middel van plagiaatcheck

0
1786
plagiaat

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het “foutief” overnemen van andermans onderzoek of ideeën als je eigen onderzoek. Plagiaat kan meerdere oorzaken hebben. Soms weet een student simpelweg niet hoe hij/zij moet parafraseren, citeren of bronvermelden. Deze vorm van plagiaat komt het meeste voor. Andere studenten kopiëren bewust stukken uit andere onderzoeken zonder bronvermelding. Dit is een zeer ernstige vorm van plagiaat.

Opsporen van plagiaat

Door middel van een plagiaatcheck kun je je scriptie op plagiaat controleren. Een plagiaatscan vergelijkt jouw scriptie met het gehele internet en bronnen in de eigen database. Twee bekende plagiaatscanners zijn Ephorus en TurnItIn. In Europa wordt vooral Ephorus veel gebruikt.

Als student kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een gratis plagiaatscan op internet. Deze plagiaatscans zijn helaas van slechte kwaliteit en vinden niet veel plagiaat. Als student kun je niet direct bij Ephorus of TurnItIn terecht. Gelukkig kun je als student de Ephorus plagiaatcheck wel afnemen bij SCRiBBR. Dit heet de SCRiBBR Originaliteitscheck, een plagiaatcontrole voor je scriptie.

Stukken plagiaat verbeteren

Als een plagiaatscanner je scriptie heeft gecontroleerd en teksten heeft gemarkeerd als plagiaat dien je dit stuk te verbeteren. Het doel moet niet zijn om de plagiaatscanner van je onderwijsinstelling te omzeilen, maar op het zo te aan te passen zodat het geen plagiaat meer is.

Citaat

Als jij een stuk tekst letterlijk uit een onderzoek over wilt nemen dien je dit tussen aanhalingstekens te zetten. Eindig een citaat altijd met een bronvermelding. Hiermee geef je aan dat het onderzoek van iemand anders is en is het geen plagiaat meer. Probeer altijd zo min mogelijk in je scriptie te citeren, dit komt lui over.

Parafrase

Parafraseren is een (gedeelte van een) ander onderzoek in je eigen woorden opschrijven. Als het dan toch door een plagiaatscanner is gemarkeerd als plagiaat heb je niet goed geparafraseerd. Probeer het deze keer écht in je eigen woorden op te schrijven. Sluit altijd af met een bronvermelding.

Bronvermelding

In een parafrase of citaat zet je altijd een bronvermelding. Hiermee geef je aan van wie het idee of onderzoek oorspronkelijk is. Hou er wel rekening mee dat je de referentiestijl gebruikt die jouw opleiding voorschrijft. De meeste opleidingen gebruiken de APA-stijl. De juridische studies maken gebruik van de Leidraad voor juridische auteurs.

Plagiaat is een kwalijke zaak, maar gebeurt vaak onbewust. Zorg ervoor dat je vanaf het begin van je scriptie bezig bent met het voorkomen van plagiaat en noteer altijd goed welke bronnen je hebt gebruikt. Als je klaar bent met je scriptie kun je voor de zekerheid je scriptie laten scannen door een plagiaatscanner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here