Wat is een responsive theme?

0
29
blog placeholder

Op een telefoon met een relatief klein beeldscherm zal de site wel volledig worden geladen maar moet de bezoeker flink heen-en-weer scrollen om alles te kunnen bekijken.
Aangezien de website een steeds belangrijker communicatiemiddel wordt voor een bedrijf is het erg belangrijk dat de bezoeker in één oogopslag de benodigde informatie vindt. Veel scrollen en kleine letters zijn dus niet meer gewenst.

Responsive is het antwoord

Het gebruik van een responsive theme zorgt ervoor dat een website op allerlei apparaten goed wordt weergegeven. Een dergelijke template reageert op het gebruikte apparaat. Als de website wordt bezocht vanaf en tablet dan schaalt het design automatisch zó dat de site netjes en leesbaar wordt weergegeven. Doordat het theme zelf responsive is gemaakt zijn er geen plugins en dergelijke nodig, het gaat vanzelf!

Geschiedenis

De technologie staat, als gebruikelijk, niet stil. Er zijn steeds meer soorten laptops en pc’s te koop en daarnaast groeit ook de markt voor tablets, telefoons en hybride apparaten. Veel huishoudens hebben meerdere apparaten in huis en gebruiken steeds vaker een tablet of telefoon om een website te bezoeken. De vraag naar een website die op een dergelijk apparaat juist wordt weergegeven blijft groeien.
Eerder boden webdesigners een oplossing door naast de gewone website (PC/Laptop) een speciale pagina voor een telefoon of tablet te bouwen. Als de website bijvoorbeeld vanaf en telefoon werd bezocht dan werd deze automatisch doorgestuurd naar een speciale mobiele pagina. Deze oplossing was de eerste stap maar wel nogal statisch, er moest per device een pagina worden gemaakt en dat gebeurde lang niet altijd. Een paar jaar geleden dook de term “responsive” voor het eerst op. De bedoeling van een responsive website is de gebruiker optimaal een website tonen op het op dat moment gebruikte device, ongeacht het soort device.

Moet ik nu gaan overstappen naar een responive theme?

Bedenk goed of de bezoekers van jouw website de site bezoeken vanaf een ander apparaat dan de standaard PC of laptop. Heb je bijvoorbeeld een kledingwebshop dan is de kans groot dat je bezoekers lekker lui op de bank het assortiment bekijken met een iPad. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ze dan ook direct en eenvoudig kunnen bestellen, een responsive theme maakt dit zeer goed mogelijk!
Kijk natuurlijk ook even of jouw webite niet al responsive is met de responsive checker. Als hij al responsive is hoef je niks meer te doen. Als hij nog niet reponsive is of je moet de website nog bouwen dan is het het makkelijkst om op zoek te gaan naar responsive theme’s. Het standaard WordPress theme Twenty eleven is reeds responsive!
Zelf een theme ontwerpen kan natuurlijk ook. Houdt er rekening mee dat het bij een responsive theme draait om de content. Het theme draait namelijk om de content heen dus kijk goed wat voor content er op de site moet komen. Het ontwerp komt daarmee dus eigenlijk op de tweede plaats!

Blijvertje

De kans is groot dat een responsive theme de standaard gaat worden. Er komen steeds meer soorten devices op de markt en steeds meer mensen gebruiken dergelijke devices ook om sites te bezoeken. Het percentage bezoeken van een apparaat anders dan de Laptop/PC zal dus alleen maar toenemen. Als je aan het brainstormen bent over een nieuwe website is het aan te bevelen om even te kijken naar de responsive wens.

Check direct of jouw website responsive is en doe de responsive check!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here