30 Jaar webshops: de belangrijkste ontwikkelingen

webshop button

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat  de eerste commerciële website de lucht in is gegaan. Tegenwoordig staan er ontelbaar veel websites online. Het is dan ook nog nooit zo gemakkelijk geweest een online bedrijf te starten. Hoe zijn we zo ver gekomen? Lees verder om de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 30 jaar te lezen, en welke invloed dit heeft op jouw online aanwezigheid.

1991

Tot aan 1991 was het Internet enkel bedoeld voor onderzoek en educatie. Nu mogen ook commerciële websites op het internet. De eerste is info.cern.ch.

1994

De lancering van WebCrawler. Dit is de eerste zoekmachine die teksten op websites doorzocht en hiermee deze sites vindbaar maakte door een relevant zoekwoord in te vullen. Hierdoor werden SEO technieken steeds vaker toegepast: website-eigenaren zijn na deze lancering rekening gaan houden met deze zoekwoorden. Tegenwoordig zijn er zoveel e-commerce websites (zo’n 24 miljoen), dat het steeds lastiger wordt op te vallen uit de menigte. SEO is hierdoor belangrijker dan ooit.

Daarnaast vond de eerste online transactie plaats in dit jaar. Een grote pepperoni pizza met extra kaas werd besteld bij Pizza Hut. En thuis bezorgd!

1995

Steeds meer bedrijven willen online aanwezig zijn en willen dus een website starten. Hiervoor wordt webhosting aangeboden. Webhosting is cruciaal voor iedere website: zonder kun je niet online en ben je dus voor niemand vindbaar.

2005

De introductie van iDeal. In Nederland kunnen we nu een stuk gemakkelijker betalen en op een zeer veilige manier.

2010

Het algoritme van Google wordt aangepast: de snelheid van je website speelt nu mee in de rangschikking. Het is nu dus al helemaal van belang een goede hostingprovider uit te zoeken, aangezien dit effect heeft op de snelheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan webhoster Versio, die een hoge snelheid en 99,99% realtime aanbiedt. Sinds 2018 is de algoritme update ook van toepassing op mobiele websites.

2014

Meer mensen gebruiken internet vanuit hun telefoon dan vanaf een desktop. Het belang van een responsive website wordt hiermee steeds groter.

2015

Google kondigt een nieuwe update in hun algoritme aan. Hoe mobielvriendelijk jouw website is, heeft nu invloed op hoe hoog je scoort in de zoekmachine. Websites met een hoge mobielvriendelijkheid, scoren hiermee hoger. Het is nu dus cruciaal een responsive website te hebben om niet te zakken in de zoekresultaten.

2019

Steeds meer mensen kopen hun producten of services online. Meer dan 70% van internetgebruikers in de EU heeft een online aankoop gedaan in dit jaar. In Nederland was dit zelfs 79%. Mensen in de leeftijdscategorie 25-45 jaar deden veruit de meeste online aankopen: 92% kocht online. Als je jouw producten nog niet online verkocht, is dit de tijd om er snel aan te beginnen.

2021

Meer dan 2 miljard mensen kopen goederen en services online. Dus waar wacht je nog op?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here