Yoga Filosofie les tijdens de Arhanta Yoga Opleiding tot Yoga docent – De 7 stadia van kennis

0
24
blog placeholder

Wanneer deze 7 stadia van kennis in volgorde worden beoefend en doorleeft, heeft iemand de mogelijkheid om Moksha te bereiken. Moksha in een nieuw niveau waar zielen zonder ego en karma naartoe gaan.

1. Verlangen naar de universele waarheid

Dit stadium bestaan uit 4 substadia.

    Discriminatie tussen echt en onecht
    Het verliezen van de interesse in materiële zaken
    Controle verkrijgen over de 6 zintuigen
    Een diep verlangen om Moksha te bereiken

Iemand die dit stadium heeft volbracht heet sadhaka. Vooral 4. is belangrijk voor de sadhaka, omdat door dit verlangen focus en verdieping kan worden gecreëerd. Zonder doel en richting, ben je all over the place. Daarom is het belangrijk om het verlangen zo diep te voelen, dat het een begeleiding wordt in moeilijke tijden.

2. Reflectie en analyse

Door het reflecteren en analyseren de weg naar Moksha vinden.

3. Het uitdunnen van de geest

De focus is op 1 punt, namelijk bevrijding. Al het andere wordt uitgezocht en verwijderd.

4. Bereiken van zuiverheid (de eigenaar van puurheid)

Het volgen van het pad, beoefenen van het pad. Geen analytische gedachten of gedrag meer. Alleen de goddelijke natuur is over. Er is geen EGO, verdedigingssysteem, jaloezie of angst meer. Alle lage emoties (van de navel naar beneden) zijn verdwenen, het enige wat over is het goddelijke.

In deze fase krijgt men de beschikking over goddelijke krachten, zoals: gedachten lezen, over water lopen, de toekomst voorspellen. Indien men onaangetast blijft door deze krachten, kan hij door naar stadium 5. Wanneer het EGO zich toch hecht aan de krachten, valt men terug naar stadium 0 en moet helemaal overnieuw beginnen.

5. Onaangetast (ongelimiteerde kracht)

Controle hebben over het EGO is nog moeilijker dan het winnen van een oorlog. Het is het moeilijkste wat bereikt kan worden. Een sterke psychische kracht is gevaarlijk voor dit stadium, omdat het EGO zich verschuilt in de gedachten.

6. Verlichting

Alles wordt gezien als 1. De werkelijke waarheid kan worden aanschouwd achter alles. De 5 elementen (water, aarde, vuur, lucht en ruimte) worden aanschouwd in alles.

In dit stadium is de Karma account niet perse opgeheven.

7. Bevrijding

Het moment dat je klaar bent om naar Moksha te gaan, het breekpunt. Op dit punt is de Karma account opgeheven. De ziel is ontwikkeld en klaar met het Aardse niveau. Het lichaam sterft af en de ziel reist verder.
Welke van deze stadia zijn het belangrijkst en waarom?

Het eerste stadium is belangrijk, omdat elke reis met de eerste stap begint, ook omdat men in dit stadium Sadhaka wordt en het verlangen naar Moksha hier wordt geworteld.

Het 4e stadium is belangrijk, omdat hier de grote EGO test is. Het mooiste geschenk ligt hier, helderheid en de waarheid zien. Dit geschenk kan worden gebruikt om mee te pronken, wanneer dat gebeurt wordt alles te niet gedaan. Men gaat terug naar het stadium voor 1.

En in het 6e stadium is het van belang dat het karmaaccount opgeheven kan worden, zodat er geen nieuwe geboorte nodig is om Moksha te bereiken en het voorvloeien naar het volgende niveau mogelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here