Het belang van lezen

0
144
kind lezen

Lezen is essentieel voor het succes van een kind. Al te vaak wegen de hindernissen van kinderen met leesproblemen op tegen hun wens om te lezen en zonder de juiste begeleiding overwinnen ze ze nooit.

Leren lezen is een sequentieel proces; elke nieuwe vaardigheid bouwt voort op de beheersing van eerder geleerde vaardigheden. Al vroeg leren kinderen bijvoorbeeld woorden in hun meest basale geluiden op te splitsen in een proces dat decoderen heet. Later beginnen ze de betekenis van woorden, zinnen en uiteindelijk hele passages van tekst te begrijpen.

Decodering vormt de basis waarop alle andere leesvaardigheden worden gebouwd. Voor velen komt decodering vanzelf en wordt snel een automatisch proces. Voor mensen die moeite hebben om woorden te decoderen, vereist het proces een dergelijke extreme concentratie dat ze vaak veel van de betekenis missen in wat ze lezen. Inderdaad, volgens veel experts liggen decoderingsproblemen aan de basis van de meeste leesproblemen.

De volgende medische en educatieve feiten benadrukken het belang van het herkennen en aanpakken van een leesprobleem in een vroeg stadium, wanneer een kind nog steeds de mogelijkheid heeft om de ontwikkeling van fundamentele vaardigheden zoals decodering te maximaliseren en het belang van vroege interventie verder te benadrukken:

Ongeveer 85% van de kinderen met de diagnose leerproblemen heeft een primair probleem met lezen en gerelateerde taalvaardigheden.
De meeste leesproblemen zijn neurologisch van aard.
Neurodevelopmentele problemen verdwijnen niet, maar kunnen worden beheerd.
De meeste kinderen met leesproblemen kunnen bekwame lezers worden en kunnen strategieën voor succes op school leren.
Wanneer de leesstoornis van een kind vroegtijdig wordt geïdentificeerd, heeft dat kind meer kans om strategieën te leren die zijn of haar leesvaardigheid naar een hoger niveau tillen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here