Wat is Yoga – De Vier Paden en de 5 Principes van Yoga

0
154
blog placeholder

Wat is yoga?

Yog betekent letterlijk som. Eenheid van de individuele ziel met het universum. In de zin van jezelf te verenigen met de universele ziel, door geleidelijk aan je ego te verwijderen en de waarheid te gaan zien. Met het uiteindelijke doel verlichting te bereiken. Yoga is het pad van zelfzuivering en bevrijding. Maar omdat dit wat abstract is kun je het ook omschrijven als de eenheid tussen lichaam en geest en tussen geest en ziel. Er ontstaat evenwicht tussen lichaam en geest, tussen ratio en gevoel, tussen de linker- en rechterhersenhelft.. Yoga is een manier om tot zelfkennis te komen, om in contact te komen met het wezenlijke in onszelf.

Vier paden van yoga

Om bovenstaande eenheid of staat van verlichting te kunnen bereiken kun je een of meerdere paden van yoga volgen. De Bhagavad Gita beschrijft 4 paden van yoga.

Karma yoga: Het pad van de actie

Dit pad is gebaseerd op verrichten van onbaatzuchtige dienstbaarheid. Het doen van je plicht zo goed als je kan, zonder enige beloning of waardering te verwachten. Deze manier van het dienen van anderen verruimt het hart en verwijdert ego. Karma yoga kan overal worden beoefend op elk gewenst moment.

Bhakti yoga: Het pad van de devotie

Dit pad is gebaseerd op diepe devotie aan een groter idee of entiteit. Toewijding aan je opperste god, jezelf hieraan overgeven vermindert je ego. Kirtan, zingen en mantra’s zijn praktijken van bhakti yoga. Bhakti yoga is de gemakkelijkste weg, iedereen kan het doen.

Jnana / Gyan yoga: Het pad van kennis

Dit is het intellectuele pad van yoga. Je ontwikkelen door het analyseren en begrijpen van beschikbare kennis. Begrijpen wat echt is en wat niet echt is en deze opgedane kennis ook werkelijk toepassen.
Dit is de meest moeilijke weg het vergt veel kracht van de wil en het verstand.

Raja yoga: Het pad van het beheersen van de geest

Het is een fysieke vorm van yoga ook wel bekend als Ashtanga yoga. Door het leren beheersen van je lichaam kun je je geest leren controleren. De belangrijkste oefening in Raja Yoga is meditatie. Het is een krachtige vorm van yoga. Hoe meer controle je krijgt over lichaam en geest hoe kleiner je ego zal worden. Door oefening bestuurt de raja yogi zijn geest, totdat het volkomen stil is en er niks meer tussen zichzelf en zijn eigen goddelijke natuur staat.

Vijf principes van yoga

Swami Sivananda leefde 1887-1963. Hij was een arts en een van de grootste yoga meesters van de 20e eeuw. Volgens de Sivananda traditie is het lichaam een drager voor de ziel. Hij heeft de essentie van de yogaleer voor lichamelijke en geestelijke gezondheid als ook voor spirituele groei samengevat in vijf basisprincipes.

1. Juiste oefening. (Asana’s)

‘Asana’ betekent: ‘het geconcentreerd aannemen van een houding en deze gedurende een bepaalde tijd vasthouden’. Yoga asana’s hebben hun uitwerking vooral op het flexibel en gezond houden van de ruggengraat. De ruggengraat herbergt het centrale zenuwstelsel, het communicatiestelsel dat de algehele gezondheid van het lichaam ondersteunt. De houdingen masseren ook de interne organen en verbeteren hun functioneren.
De asana’s worden altijd beoefend met behoud van zowel een bewuste ademhaling, als een diepe ontspanning en concentratie. Hierdoor kan de rusteloze geest zich af sluiten van prikkels van buitenaf en naar binnen keren om tot stilte te komen. Asana’s bevorderen dus niet alleen het fysieke welzijn, maar helpen ook de mentale capaciteit voor concentratie en meditatie te ontwikkelen.

2. Juiste ademhaling. (Pranayama)

De meeste mensen gebruiken slechts een fractie van hun longcapaciteit voor de ademhaling. Yoga leert ons hoe we de maximale capaciteit van de longen kunnen benutten en hoe we de ademhaling kunnen controleren. De juiste ademhaling verhoogt de vitaliteit en mentale helderheid en elimineert stress en spanning.
Buikademhaling is de natuurlijke ademhaling.

 3. Juiste voeding.

Het yogisch dieet is een lacto-vegetarisch dieet en bestaat uit zuivere en natuurlijke voeding met verse groenten. Het is gebalanceerd, licht verteerbaar en vrij van onnatuurlijke en bewerkte stoffen. Goede voeding helpt je lichaam te helen en te groeien en heeft geen neven effecten. Een juiste houding ten aanzien van voedsel is het idee dat we eten om in leven te blijven i.p.v. het idee te leven om te eten. Met deze instelling consumeer je voeding die het meest positieve effect heeft op lichaam en geest en die de minste negatieve gevolgen heeft voor de omgeving en andere dieren.

4. Juiste Ontspanning

Goede ontspanning bestaat uit het tot rust brengen van de 5 zintuigen (zien, horen, proeven, voelen, ruiken). Maar het moderne leven, met zijn vele prikkels, maakt het moeilijk om volledig te ontspannen. Wanneer het lichaam en de geest voortdurend overwerkt zijn kun je een burnout krijgen. Velen zijn zelfs vergeten dat rust en ontspanning een natuurlijke manier van opladen zijn. Diepe slaap is de perfecte ontspanning. Yoga reikt technieken aan voor diepe ontspanning zo kan meditatie de geest ontspannen.

5. Juiste concentratie, meditatie en positief denken

Dit laatste is een belangrijk punt want je bent wat je denkt. In plaats van te focussen op wat je het niet hebt of niet kan kun je je beter richten op het positieve. Waarderen wat je hebt en kan. Om te kunnen mediteren is het eerst nodig om de geest tot rust te brengen door het toepassen van concentratietechnieken en positieve gedachtetraining. Een geest die vol is met negatieve emoties en gedachtes kan niet tot rust komen. Positieve gedachtetraining en meditatie kunnen in grote mate bijdragen tot het bereiken van innerlijke rust.

Over de auteur

Yogi Ram is al 14 jaar een klassieke Yoga leraar en geeft Yoga Teacher Training aan professionele Yogadocenten van over de hele wereld. Op het moment woont hij in Nederland en geeft Yoga opleidingen in Nederland en India. Hij heeft klassieke Yoga, vedische filosofie en vedantische filosofie gestudeerd en leeft sinds zijn jeugd als een yogi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here