Thuisstudie: goedkoop is duurkoop?

0
32
blog placeholder
Als ik de volledige cursus Praktijk Diploma Boekhouden (PDB) eens bekijk (februari 2013) dan kost deze bij het LOI 16 x €26,40 , de NHA rekent 16 x €22.50 en Studieplan vraagt 12 x €23,60.  Alle drie leiden op voor het officiele erkende examen van de Associatie voor Praktijkexamens. Op de  website thuisstudie.net staan de verschillende aanbiedingen gedetailleerd beschreven. 
 
Een review is natuurlijk niet maatgevend maar toch wil ik mijn eigen ervaring even vertellen. Ruim 10 jaar geleden volgde ik een cursus Praktijk Diploma Boekhouden. Ik weet niet meer van welke aanbieder; ik geloof de NHA. Het was in ieder geval een goedkope cursus. Ik ging ervan uit dat door goed te leren en mijn huiswerk regelmatig in te zenden, ik de studie tot een goed resultaat zou moeten brengen.  Het liep uiteindelijk goed af maar wel een stuk moeizamer en duurder dan ik had gepland. 
 
Mede doordat ik in mijn jeugd twee jaren op de MEAO had gezeten waren de lessen van de thuiscursus gedurende de hele periode goed te volgen. Het huiswerk was prima te maken evenals tusentijdse toetsen. De problemen begonnen pas toen ik er op gewezen werd door iemand dat er op het internet ook oude officiële proefexamens stonden. Wat is er nu beter dan te oefenen met het echte werk?  Toen ik de examens had gedownload bleek dat deze behoorlijk afwijkten van mijn lesstof van de thuiscursus. De examens waren stukken moeilijker; er stonden onderdelen in die ik nooit gezien had in mijn cursus.  Die kennis die me van de examens op het internet had verteld had ook gezegd dat het examen slagingspercentage 25% was. Ik kon me dat aanvankelijk niet voorstellen maar na het zien van de proefexamens leek het me niet langer onwaarschijnlijk .
 
Het eerste examen werd een fiasco. Alleen het onderdeel rechtskennis was een ruime voldoende aangezien dat uit het hoofd te leren was. De grote meederheid van de cursisten op het examen struikelden over het onderdeel bedrijfsadministratie. Toen ik de thuisstudie aanbieder raadpleegde over de onderdelen die in de officiele examens stonden maar niet in de cursus stonden kreeg ik te horen dat hierop geen antwoorden gegeven kon worden. Reden? Men kon de leraar alleen dingen vragen die in de lesstof behandeld waren!  Ik heb nadien nog twee keer examen gedaan voordat ik voor alle onderdelen van het PDB een voldoende had behaald.   Goedkoop werd op die manier duurkoop. Een hogere cursusprijs betekent in doorsnee een betere kwaliteit lesmateriaal en begeleiding wat uiteindelijk weer geld en tijd bespaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here