Swot analyse

0
20
blog placeholder

Een swot analyse is niet nieuw en worden al vele jaren op diverse gebieden en door verschillende grote en kleine bedrijven toegepast. Met een SWOT analyse krijg je een beter en vooral breder inzicht in de positie van het bedrijf.

Een werkgever mag op zijn minst van zijn verkopers of account managers verwachten dat hij of zij kennis heeft van het product of van de dienst die ze geacht worden te verkopen. In de meeste gevallen blijft deze kennis echter beperkt tot het artikel of de dienst zelf en meestal ook nog eens op zeer beperkte schaal. Toch is er naast de basiskennis van het product (bijvoorbeeld de prijs, afmetingen, gewicht, kleur, assortiment, doel en dergelijke) veel meer wat belangrijk is om een goede scoop te kunnen krijgen van je eigen product ten opzichte van de producten die de concurrenten aanbieden. Een verkoper verkoopt namelijk niet zijn product door te zeggen dat die beter is omdat de kleur rood is en die van de concurrent blauw.

Het is naast de sterke punten ook zeker zo belangrijk om de minder sterke of zelfs zwakke kanten van je eigen product of dienst en die van je concurrenten goed te kennen. Om een goede gesprekspartner voor inkopers te kunnen zijn zul je dus een zeer brede kennis nodig hebben. Je zult dus je eigen kansen en mogelijkheden goed in kaart moeten hebben.
Nadat een swot analyse is ingevuld kan er een confrontatiematrix ingevuld worden. Hier zet je de interne vs de externe tegen elkaar op.

Een brede SWOT analyse
Toch kun je het een verkoper zelf vaak niet aanrekenen als hij of zij bepaalde kennis niet heeft. Veel bedrijven of organisatie nemen of hebben namelijk niet eens de mogelijkheid om een goede SWOT analyse uit te voeren. Vaak komt dit door tijdgebrek, maar ook vaak is geldgebrek de boosdoener. Ook komt het regelmatig voor dat een bedrijf dusdanig verblind is door zijn eigen propositie dat het geen rekening houdt met andere factoren die van invloed op het succes kunnen zijn, totdat het te laat is.

Reden te meer dat steeds meer bedrijven, zowel de grote als de kleine bedrijven, een brede SWOT analyse uitvoeren of laten uitvoeren. Op die manier krijgen ze een bredere scoop over de gehele markt en kunnen ze hun concurrentiepositie veel beter inschatten alvorens ze een nieuw artikel op de markt brengen.

Zo’n SWOT analyse hoeft niet eens een gigantisch zwaar rapport te zijn. Met een kort en krachtig rapport is het vaak handiger om met de uitkomsten om te kunnen gaan. Je kunt vaak al volstaan door vier lege velletjes A4 naast elkaar te leggen, één A4-tje voor elk element van de SWOT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here