Studieuren

blog placeholder

Op het Charlemagne College in Landgraaf moeten leerlingen speciale uren invullen op hun rooster wanneer ze niet voldoende lesuren hebben. Dit houdt in dat een leerling minder dan 1000 uren heeft, en een examenklasser minder dan 700 uren. Deze uren moeten de leerlingen zelf indelen zodat ze uitkomen op een urenaantal van 28. In deze uren moet je zelfstandig aan het werk gaan voor school: huiswerk maken en leren.

Dit gebeurt in een lokaal met een toezichthouder.Maar zijn deze studieuren wel effectief? Zullen deze studieuren de leerlingen echt aan het werk zetten? De meningen hierover verschillen nogal. Zo denken de bedenkers van de uren en de schooldirectie dat deze uren zullen helpen bij het verbeteren van schoolresultaten en helpen bij het zelfstandiger worden van de leerlingen. Het merendeel van de leerlingen ziet deze uren echter negatief. En bij dit laatste sluit ik me aan. Studieuren worden gezien als verplichting, en leerlingen zullen ze als negatief ervaren.

De studieuren kosten net zo goed energie, maar de kans om afgeleid te worden is veel groter, en de uren zullen dus niet effectief zijn. Er zal altijd een groot gedeelte zijn die deze uren zien als uren om te flauwekullen en de concentratie zal tijdens deze uren dan ook ver te zoeken zijn. Leerlingen willen liever thuis aan hun huiswerk werken, zonder iemand om zich heen, zonder afleiding.Huiswerk heet ten slotte niet voor niets huiswerk. De kans dat de leerlingen écht aan de slag gaan zal klein zijn.Studie-uren zijn echter nodig,want dit zal de zelfstandigheid van de leerlingen verbeteren en ervoor zorgen dat ze meer huiswerk maken en dus betere punten halen.

 De uren zullen voorkomen dat kinderen hun huiswerk niet maken want ze zitten toch verplicht op school en zullen verplicht zijn om tijdens die tijd iets zinnigs te doen. Maar zijn deze leerlingen van plan om huiswerk te maken? Of zijn ze van plan een uurtje te kletsen of desnoods uit het raam naar buiten te staren? Dit laatste is volgens mij het meeste van toepassing, vooral met als ervaring de OLC-uren van de onderbouw waar alleen maar geflauwekuld werd. De kinderen denken: Dat huiswerk komt straks wel. En de leerlingen die van plan zijn huiswerk te maken, zullen gestoord worden door de leerlingen die dat niet willen. Dit met als resultaat een drukke groep leerlingen die na een verplicht uur met toezicht nog steeds niets op papier heeft gezet, en niets geleerd heeft.De meeste leerlingen pleiten dan ook voor zinnige uren les op school, en thuis huiswerk maken, met een drankje erbij en met stilte om hun heen. De omstandigheden van studieuren op school zijn dus demotiverend, en totaal niet effectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here