Er wordt dan ook wel gesproken over studiefinanciering. Deze krijg je van de Nederlandse overheid, dan kun je de studiekosten betalen, een deel van je levensonderhoud, de premie voor je ziektekostenverzekering en natuurlijk het collegegeld.
Deze studiebeurs krijg je niet zomaar, je moet deze aanvragen bij DUO. Daar kun je de studiebeurs aanvragen en dan kijken op hoeveel geld je recht hebt. Je krijgt alleen een studiebeurs wanneer je aan alle voorwaarden voldoet. Maar in het hoger onderwijs is het zo dat het gaat over een prestatiebeurs. Er zijn een aantal mensen die mee betalen aan je studie, dat zijn de overheid, je ouders en jijzelf. Namens de overheid zorgt DUO ervoor dat de basisbeurs en het studentenreisproduct worden betaald. Er wordt vaak van de ouders ook een bijdrage verwacht. Het kan zijn dat je het dan financieel nog niet redt en dan kun je een lening aanvragen. Maar met een studiebeurs kun je vaak al een heel eind komen.
Â
Voordelen van een studiebeurs
Dankzij de studiebeurs hoef je niet meteen een lening af te sluiten voor alles wat met je studie te maken heeft. De studietijd is een dure tijd, misschien wel op kamers wonen, je levensonderhoud, verzekeringen, studiegeld, studieboeken, het zijn allemaal kosten waar je aan moet denken en hier kun je de studiebeurs wel goed voor gebruiken. Het is belangrijk dat je nu gaat kijken wat je kunt doen met je studiebeurs, je kunt er veel van financieren, maar wanneer het niet nodig is kun je het geld ook tijdelijk opzij zetten voor bijv. later in het jaar wanneer je nieuwe studieboeken nodig hebt. De studiebeurs kun je maar al te goed gebruiken, maak hier daarom nu de keuze voor en zorg dat je weet wat je er mee kunt doen en dan kun je zorgeloos je studietijd ingaan, dankzij de studiebeurs.