Innovaties en uitvindingen, is er verschil?

0
673
blog placeholder

Een uitvinding kan een innovatie worden, maar niet alle uitvindingen zijn innovaties. Lastig, hoe zit dat precies? De laatste tijd wordt de term ‘Innovatie’ steeds vaker gebruikt. Tegenwoordig zijn er talloze start-ups die allemaal de stempel ‘innovatief’ krijgen. Maar wat houdt die stempel precies in?

Om te kunnen begrijpen wat een innovatie eigenlijk is moeten we terug naar de basis:Creativiteit. Creativiteit houdt in dat mensen met ideeen komen die een bepaalde behoefte voldoen wat voor hen urgent is in een bepaalde situatie. Creativiteit is niet alleen maar voor artistieke mensen, juist in de zakelijke wereld is creativiteit belangrijk om organisaties naar een nieuw niveau te tillen. Een creatieve oplossing voor een probleem kan leiden tot een innovatie, echter zit daar nog wel een stap tussen namelijk een uitvinding. Een uitvinding is een creatief idee tastbaar gemaakt. Dat wil zeggen dat het idee niet alleen maar een idee blijft maar er daadwerkelijk iets nieuws mee ontwikkeld wordt. Een creatief idee is bijvoorbeeld een houten zonnebril. Het wordt een uitvinding wanneer dit idee inderdaad omgezet wordt naar een houten bril. Maar wanneer is die bril dan een innovatie?

Een innovatie is (commerciële) implementatie van creatieve ideeën door een organisatie. Dus wanneer die houtenbril op grote schaal geproduceerd gaat worden en dit creatieve idee in de markt gezet wordt kun je het een innovatie noemen. Zo zijn er nog talloze andere voorbeelden te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de digitale camera of een computer. Concluderend kunnen we dus zeggen dat innovatie pas écht een innovatie is waneer dit commericeel geimplementeerd wordt. Andere vormen zijn meer sociaal, denk dan dat het een maatschappelijke functie heeft in plaats van een commercieel oogpunt.

Geinteresseerd in innovatie? Bezoek dan Innovatie Site.nl. Dé informatieve website over innovatie. Alle aspecten van innovatie worden besproken, denk bijvoorbeeld aan open innovatie, business model innovatie maar ook creativiteit. Aan de hand van begrijpelijke artikelen met veel voorbeelden wordt duidelijk wat innovatie is en hoe het gestimuleerd kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here