Haaien informatie

0
10
blog placeholder

Wat opvalt aan deze dieren zijn de indrukwekkende tanden. Sommige soorten haaien hebben wel  zeven rijen tanden. Haaien vangen hun prooien met hun tanden. Deze hebben daardoor nogal wat te verduren. Ze doen meestal maar een paar weken met hun tanden. Dan breken deze af en maken ze plaats voor de volgende tand uit de rij. Zo zijn hun tanden altijd scherp.

Beweging

Haaien hebben indrukwekkende vinnen. Die vinnen hebben verschillende functies. De rugvin zorgt ervoor dat het dier niet omvalt, hij zorgt dus voor evenwicht. Met de zijvinnnen kunnen ze sturen en met zijn indrukwekkende staartvin kan een het dier snelheid maken. Véél snelheid. Sommige haaien kunnen een snelheid tot wel veertig kilometer per uur halen.

Soorten haaien in Nederland

Haaien komen voor op de hele wereld. Elke soort haai heeft zo zijn voorkeuren. De één houdt van warm water terwijl de andere soort juist veel liever in koud water leeft. Koud water vind je meer in het noorden van de wereld, bijvoorbeeld de Noordzee, maar ook in heel diepe wateren van de oceanen. In onze noordzee komen deze dieren ook voor. Dit zijn kleine en dus ongevaarlijke soorten voor de mensen.  De haaien in Nederland zijn onder andere De Ruwe haai en de Gevlekte gladde haai.

Bedreigde dieren

Haaien zijn beschermde dieren, sommige soorten worden flink bedreigd. Dat betekent dat er steeds minder zijn op de wereld. Dit heeft verschillende redenen. Soms worden haaien per ongeluk gevangen wanneer een visser op jacht is naar andere soorten. Helaas gaat het in de meeste gevallen niet per ongeluk. Ze worden dan gevangen voor hun vlees, hun vinnen, hun tanden en de olie uit hun lever. Haaien krijgen wel baby’s, maar niet genoeg om het aantal dat wordt gedood weer aan te vullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here