De historie van het inpakken van cadeau’s

0
145
blog placeholder

Stel je jezelf deze vraag wel eens als je een cadeau voor hem of haar inpakt? Het is geen gekke vraag, want ooit zullen we terugdenken aan de tijd dat we cadeaus inpakten als een tijd van verspilling van kostbaar papier, een tijd waarin we slecht omgingen met de natuur door bomen te vernietigen voor papier. En waarvoor? Voor decoratie en totale frivoliteit.

De feiten

Ieder jaar wordt er naar schatting 2 miljard euro omgezet in de cadeaupapier industrie. Amerika alleen al is goed voor zo’n 85 miljoen ton aan papier. Cijfers die haast niet te vatten zijn.
Echter cadeaupapier is meer dan alleen verspilling. Het is tegelijkertijd ook mooi, kunst, en wie kan nu eigenlijk die prachtige rode strik weerstaan?

De historie van het inpakken van geschenken

Het inpakken van cadeaus gaat al een hele tijd terug. In de oudheid al was het in sommige culturen gebruikelijk dat geschenken werden ingepakt in een soort vroege vorm van papier.
Veel later tijdens het Victoriaanse tijdperk, 1837 tot 1901 was het inpakken van cadeaus niet voor iedereen weggelegd. Papier was kostbaar en was alleen voor de rijken. Het papier van die tijd was rijkelijk gedecoreerd met vogeltjes, wintertaferelen, kerken en nog veel meer. In die tijd bestond er al een drukpers die grotere hoeveelheden papier in een korte tijd aan kon. Het papier van het Victoriaanse tijdperk was wel erg dik, dus het viel niet mee er een geschenk mee in te pakken. Echter het uiteindelijke resultaat was de moeite waard.
In de jaren 20 van de vorige eeuw werd door de industrialisering cadeaupapier ook eindelijk geschikt voor de mens met de kleinere portemonnee. Cadeaupapier was toen een soort van dun vloeipapier in de kleuren groen, rood en wit. Het was niet erg stevig, vaak overleefde het papier niet lang genoeg om heelhuids bij de persoon te komen waaraan het cadeau gegeven werd.

Vandaag de dag

Vandaag de dag is cadeaupapier gemeengoed geworden. Het is beschikbaar in talloze variaties en er gaan miljarden euro’s in om. Op dit moment is Hallmark, van de beroemde wenskaarten, de grootste producent van cadeaupapier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here