Afstandsonderwijs en regulier hoger onderwijs (een fysieke hbo instelling) hebben beide het zelfde doel. Alleen de manier waarop is anders.
In het reguliere onderwijs bezoek jij de les, heb jij een klas, ben je ergens fysiek aanwezig etc. Terwijl bij afstandsonderwijs hbo de les naar jou komt, jij logt bijvoorbeeld in op een intranet. Of jij kiest wanneer je een bepaalde filmpje bekijkt.
In de plaats dat als je iets niet begrijpt of een extra verduidelijking wilt, gelijk een vraag aan de docent stelt. Open jij je mail en stel je de vraag op afstand. Misschien komt het over dat als je aan afstandsonderwijs doet, dat je dan wat mist. Maar dit hoeft niet zo te zijn.
Als een instelling goed is krijg je precies de zelfde informatie als bij het reguliere onderwijs. Het is ook niet voor niks dat een mbo of hbo diploma door het ministerie van onderwijs wordt erkend. Het enige verschil is dat fysieke contact.
En dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Je hebt bijvoorbeeld geen reistijd, je hebt geen strikte uren om aanwezig te zijn om de stof tot je te nemen. Kortom het is makkelijker te combineren met je gezinsleven of de baan die je hebt.
Of het één beter is dan het ander is in feite niet aan de orde.
Als jij net van de Havo komt dan is het een vanzelfsprekend gevolg dat jij je inschrijft bij een HBO instelling waar je fysiek naartoe gaat. Je had een thuisstudie kunnen doen, maar dat is eigenlijk niet aan de orde. In deze fase van je leven ontwikkel jij je namelijk ook erg als persoon, dit zou veel minder zijn bij een thuisstudie.
Nu je volwassen bent, is dit veel minder aan de orde. Je hebt misschien als een vaste baan, maakt daar contact met mensen. En hebt misschien ook geen zin om tussen tieners en jonge twintigers te zitten. En als jij dan toch een (nieuw) hbo papiertje wilt dan is afstandsonderwijs een interessante optie.