Waar let je op bij het kopen van een auto?

auto kopen

Heb je besloten dat je auto aan vervanging toe is? Dan gaat de oneindige zoektocht naar een ander exemplaar beginnen. Er zijn hierbij een aantal zaken waar je op moet moeten letten. Je zit natuurlijk niet te wachten op vervelende verrassingen als net een paar kilometer gereden hebt. Verrassingen die je zo aan de buitenkant niet kunt waarnemen maar die er zeker wel voor kunnen zorgen dat het kopen van een auto een vervelende ervaring voor je wordt. Een auto kopen is immers niet zo gemakkelijk als het lijkt. In dit blog gaan we je daarom vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een auto.

Waar begin je met je zoektocht naar een auto

Voor de duidelijkheid gaan we er in dit blog vanuit dat je op zoek bent of wilt gaan naar tweedehands auto’s. De zogenaamde auto occasions. Ben je namelijk op zoek naar een nieuwe auto dan kun je beter naar een dealer gaan en deze precies vertellen wat je voor ogen hebt. Bij het kopen van een “nieuwe” tweedehands auto ligt dan echter net even anders. Hierbij is het allereerst verstandig om een budget te bepalen en je daar ook daadwerkelijk aan te houden. Dus, wat kan en wil jij uitgeven aan een “nieuwe” auto? Wees je er hierbij van bewust dat merken als Mercedes, Volkswagen, BMW en Audi net als SUV’s, cabrio’s en MPV’s weliswaar veel gewild en een statussymbool zijn maar hierdoor ook in het hogere segment vallen en dus een duurder prijskaartje hebben. Dit is ook het geval als je op zoek bent naar een tweedehands exemplaar aangezien deze auto’s relatief waardevast zijn.

Zijn jouw gewenste kleur en extra’s wel beschikbaar?

Natuurlijk wil je zo veel mogelijk extra’s op je auto hebben. Denk daarbij aan elektrische ramen, airco, lichtmetalen velgen, elektrisch verstelbare spiegels en ga zo maar door. Vaak heb je ook al een kleur voor je nieuwe aankoop in gedachten.  Wees hier echter wel flexibel in. Als jij de auto van je dromen hebt gevonden en deze valt binnen je budget maar is een andere kleur dan dat je eigenlijk in gedachten had, hou hier dan niet aan vast. Hetzelfde geldt voor alle extra’s. Het kan namelijk zo maar zijn dat de tweedehands versie van je dromen nou eenmaal niet met alle 6 de extra’s verkrijgbaar is. Het zou dan zonde zijn als je de optie die het dichtste in de buurt komt laat lopen.

Auto op het oog, wat nu?

Heb je na het lezen van bovenstaande tips een auto op het oog? Dan wordt het tijd om deze te gaan bezichtigen en een proefrit te maken. Ook hierbij zijn er een aantal zaken om op te letten:

  • Vraag te allen tijde naar het onderhoudsboekje en check of het onderhoud up to date is.
  • Zie je ergens een afwijkende kleur of bobbels in de lak? Dit kan duiden op roest of schade
  • Hoe vervelend ook maar ga even op je knieën liggen en check de uitlaat. Zie je roest? Wegwezen! Onverwachte kosten komen waarschijnlijk in no time jouw kant op.
  • Check of er geen controle lampjes blijven branden
  • Luister goed of je geen rare geluiden aan de motor hoort. Hoor je echter een geluid dat je niet kent of waarvan je zeker weet dat het er niet hoort te zijn? Maak dan vooral een andere keuze.

Als je al onze tips ter harte neemt weet je zeker dat je zo veel mogelijk risico’s op de welbekende kat in de zak uitgesloten hebt en kun je met een gerust hart een auto kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here