Schade aan je auto: 5 tips

autoruit kapot

Wie heeft er nog nooit schade aan zijn auto gehad? Dan behoor je echt tot de uitzonderingen. De meeste voorkomende schades aan auto’s zijn aan bumpers. Maar ook autoruitschade, krassen in de lak, deuken en parkeerschade staan in het lijstje met veelvoorkomende beschadigingen aan de auto. Er is een oneindige lijst mogelijke oorzaken van schade: een aanrijding, tegen een paaltje aanrijden met inparkeren, een steentje tegen de ruit, een auto-inbraak, et cetera.  Hieronder geven we vijf tips om schade aan je auto te voorkomen èn op te lossen.

Tip 1: Rijd veilig

Als je een grotere afstand moet afleggen is het erg belangrijk dat je goed uitgerust bent. Stop regelmatig en wissel indien mogelijk met je bijrijder. Gebruik je mobiel niet tijdens de autorit. Afleiding en vermoeidheid zijn de meest belangrijke oorzaken van ongevallen – met schade aan je auto tot gevolg.

Tip 2: Autoruitschade voorkomen

Eén van de meest voorkomende schades aan een auto is autoruitschade. Een opspattend steentje, een gemene hagelbui of een snelle verandering van temperatuur kunnen zorgen voor een sterretje of barst in je voorruit. De acute temperatuurverandering kun je voorkomen door de airco of verwarming in je auto niet direct vol aan te zetten. Bij wegwerkzaamheden of op onverharde wegen waar steentjes of grind kunnen opspatten, pas je je snelheid aan en houd je voldoende afstand, vooral van werkverkeer of zware vrachtauto’s. Een carport of garage kan de auto ook beschermen tegen schade.

Tip 3: Autoruitschade beperken: auto raamfolie en reparatie

Mocht je toch een klein sterretje in je voorruit hebben, laat het dan zo snel mogelijk repareren. Een klein sterretje kan meestal snel worden gemaakt, maar bij grote barsten moet het raam worden vervangen. Auto raamfolie geeft je extra veiligheid. Het zorgt ervoor dat het glas bij autoruitschade niet in duizend stukjes wegspringt. Het blijft aan de folie plakken waardoor je minder kans hebt om je te verwonden aan het glas.

Tip 4: Voorkom auto-inbraken

Laat nooit waardevolle zaken in het zicht in de auto achter. Dit lijkt misschien een overbodige tip, maar auto-inbraken blijven een belangrijke oorzaak van autoruitschade. Een ruitje is zo ingetikt en de vergeten telefoon op de bijrijdersstoel is verdwenen. Auto raamfolie biedt extra privacy. Hierdoor zien potentiële inbrekers niet wat jij in je auto hebt. Bovendien zorgt auto raamfolie voor extra sterkte van de autoruiten. Deze kunnen een stuk minder gemakkelijk worden ingetikt en dienen dus als inbraakvertraging.

Tip 5: Voorkom schade aan auto-onderdelen en banden

Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen: controleer regelmatig de koel- en remvloeistof en motorolie. Hierdoor worden belangrijke slijtages voorkomen en treedt schade minder snel op. Zorg ook altijd voor de juiste bandenspanning. Je banden slijten zo minder snel en bovendien verbruik je minder brandstof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here