Verkeersregelaars zijn personen die het verkeer regelen en er zorg voor dragen dat een weggebruiker zoals een automobilist, motor, bromfiets of fietser op een veilige manier als weggebruiker door het verkeer begeleid worden. Verkeersregelaars zijn gecertificeerde professionele personen die hun opleiding hebben afgemaakt als verkeersregelaar en daartoe ook daadwerkelijk bevoegd zijn. (volgens de regels die in 2009 landelijk zijn vastgelegd, deze regels bevatten informatie van o.a. de uitrusting, kleding en examen.) De opleiding van een verkeersregelaar bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Voor verkeersregelaars die per evenement worden aangesteld, kan worden volstaan met een instructie ter plaatse. Een wegbeheerder zoals bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, Overheid of Gemeente kan beslissen of het noodzakelijk is om tijdens bijvoorbeeld een evenement of optocht een groep verkeersregelaars in te schakelen om op deze manier de veiligheid van de weggebruikers te kunnen garanderen. Deze instellingen regelen vervolgens de aanstellingspas bij Verkeerscentrum Nederland, deze aanstellingspas is voor de beroepsmatige verkeersregelaar.
Verkeersbrigadiers:
Verkeersbrigadiers zijn personen (man en vrouw is geschikt) en kom je vaker tegen bij bijvoorbeeld een oversteekplaats van voetgangers bij bijvoorbeeld een kruispunt bij een school of bij een drukke rotonde. De opleiding van een verkeersbrigadier valt onder de verantwoordelijkheid van de regionale politie en korpschef. De minimale leeftijd van een verkeersbrigadier is tien jaar terwijl de minimale leeftijd van een verkeersregelaar is vastgelegd op 18 jaar.
Een Verkeersregelaar die jonger zijn dan 18 jaren, mogen het uitoefening van hun taak slechts worden ingezet op openbare wegen waar in het algemeen niet sneller wordt gereden dan 50 k/m per uur en indien er sprake is ter plaatse van duisternis of slecht zicht d.m.v. mist voldoende openbare straatverlichting aanwezig is.
Aan een professionele verkeersregelaars kan een beperking in de uitoefening van de bevoegdheid worden opgelegd.