Tips voor het kopen van een fietsendrager

0
15
blog placeholder

Trekhaak fietsendrager

 
Indien je auto over een trekhaak beschikt en je bent van plan om meerdere fietsen tegelijk te vervoeren kun je het beste voor een fietsendrager met trekhaak kiezen. De meeste trekhaak fietsendragers kunnen tussen de twee en vier fietsen vervoeren. Door nieuwe technieken en ontwikkelingen zijn ze ook niet meer zo zwaar als vroeger. Kijk bij de aanschaf altijd even of je ze kunt kantelen als de fietsen er opstaan, zodat je je achterklep ook tijdens je reis nog kunt openen zonder de fietsendrager van de auto te halen. Een laatste verschil is dat je fietsendragers met een 13 polige en 7 polige stekker hebt voor de aansluiting met de auto. Vooral nieuwere auto’s hebben een aansluiting voor een dertien polige stekker. Dit euvel is echter op te lossen middels een verloopstekker. Een laatste tip voor de aanschaf van een fietsendrager is dat je rekening moet houden met het gewicht dat de fietsendrager aan fietsen kan dragen, in de meeste gevallen is dit rond de 50 kilo. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de maximale kogeldruk is van de trekhaak, in de meeste gevallen te vinden op het plaatje naast de stekkeraansluiting.

Fietsendrager zonder trekhaak

Indien je auto niet de beschikking heeft over een trekhaak is het mogelijk om te kiezen voor een fietsendrager die je monteert op de 5e deur of kofferdeksel van de auto. Hiervoor zijn inmiddels verschillende systemen ontwikkeld die plaats bieden aan maximaal vier fietsen. Uiteraard is er rekening gehouden met bescherming om schade aan de auto te voorkomen. Het zijn meestal lichte fietsendragers die gemakkelijk op te bergen zijn.

Dak fietsendrager

 
Voor een dakfietsendrager dien je eerst te controleren of het mogelijk is om dakdragers op je auto te installeren, welke je dus ook dient aan te schaffen. Een voordeel van dak fietsendragers is dat je gemakkelijk bij de achterklep kunt, je de trekhaak vrijhoudt voor bijvoorbeeld een caravan of aanhanger en ten slotte is het de goedkoopste manier als je maar één fiets hoeft te vervoeren. Een nadeel is dat de fietsen veel wind vangen op het dak wat een hoger brandstofgebruik en geluidhinder ten gevolge heeft. De dakfietsendrager zijn er in twee varianten. Bij de eerste variant zit de gehele fiets bovenop het dak. De fietswielen worden vastgemaakt aan de drager en het frame van de fiets wordt via een stang vastgemaakt. Bij de tweede variant wordt het voorwiel van de fiets gehaald en wordt de fiets vastgemaakt aan de voorvork. Ook bij de dakfietsendrager moet je controleren of het dak van je auto het gewicht wel aan kan van zowel de fietsendrager als de fietsen.

Fietsendrager voor op de camper of caravan

Ook voor caravans en campers zijn er fietsendragers. Ze zijn meestal te koop bij de betere campingspeciaalzaken. Verschillende constructies zijn in dat geval denkbaar, bij caravans is het bijvoorbeeld mogelijk om de fietsendrager tussen de caravan en de auto te monteren of achterop de caravan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here