Overheid krijgt meer grip op fraude

0
81
blog placeholder

Deze strengere controle is ook terug te zien op het gebied van de import van occasions. Bij het auto importeren komt dit helaas vaker voor. Het aantal fraudegevallen op het gebied van taxatie van de te importeren is hoog. Opvallend is dat deze fraude niet alleen gebeurt door dubieuze handelaren, maar ook door erkende garagehouders. De schade voor de Staat wordt voor dit jaar al op 65 miljoen euro geschat.

Vroeger was het een stuk lastiger om te frauderen met import occasions. Je moest dan eerst langs de RDW. Tegenwoordig is het voldoende om naar een ‘erkende taxateur’ te gaan. Omdat iedereen zich taxateur mag noemen, is het vrij eenvoudig om op dit gebied te frauderen. Dit gebeurt dan ook op grote schaal. Het frauderen gebeurt bijvoorbeeld door schades op te voeren die er niet zijn of opties die op de auto aanwezig zijn, weg te laten.

De Bovag heeft geconstateerd dat de bij hun aangesloten bedrijven zich onder druk voelen staan om mee te doen aan de fraude-praktijken. Doen ze dit niet, dan hebben ze vaak geen andere mogelijkheid dan te stoppen met hun bedrijf. Op deze manier ontstaat oneerlijke concurrentie. De Bovag heeft zich dan ook bij de overheid gemeld met het verzoek iets aan de fraude te doen, bij het importeren van een auto.

Tot vijf jaar na import van de auto kan de belastingdienst controle uitvoeren of alles volgens de regels is gegaan. De controle is lastig, want je kunt na aanschaf altijd aanpassingen doen aan de auto. Ook het tussentijds wisselen van eigenaar kan de controle door de belastingdienst bemoeilijken. De Bovag heeft twee opties geopperd: het afschaffen van de BPM, wat een kostenpost wordt voor de schatkist, of de taxatie weer door de RDW laten doen. Overleg met staatssecretaris Weekers volgt.

Het probleem op het gebied van fraude met taxatiewaardes is al behoorlijk langlopend. Is het eigenlijk wel fraude nu BPM in strijd met het Europees Recht is? De overheid moet in ieder geval goede afwegingen maken op het gebied van de gevolgen voor de autohandel als de regels aangescherpt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here