Een dashcam in de auto, de nieuwste trend

0
9
blog placeholder

Een dashcam, wat is dat?

Een dashboardcamera, ook wel dashcam of car cam genoemd, is een videocamera die boven uw dashboard op de voorruit (en eventueel achterruit) van uw auto wordt gemonteerd. Met een dashcam wordt uw autorit volledig gefilmd. Het filmen van uw autorit is bijvoorbeeld handig als u een ongeluk krijgt of schade maakt. Zo heeft u altijd bewijs voor de verzekering of autoriteiten.

Dashcams zijn al jaren zeer populair in onder andere Rusland en China en worden daar zelfs verplicht door verzekeraars. In Nederland en België is de dashcam nog iets minder bekend, maar steeds meer mensen blijken er één aan te schaffen en ook verzekeraars overwegen hier om het product in hun pakket met korting aan te bieden.

 

Is een dashcam legaal?

Het filmen met een dashcam is volledig toegestaan en valt onder de vrije nieuwsgaring. Het aanvoeren van bewijsvideo’s bij een aangifte of rechtszaak wordt aangemoedigd door juridische autoriteiten. Wel moet u bij publicatie van de gemaakte video’s uitkijken dat u de privacy van mensen niet schaadt. Als u video’s dus bijvoorbeeld op Youtube plaatst dienen de gezichten (officieel) onherkenbaar te zijn. De kans dat u een gezicht herkenbaar opneemt is echter klein en zal dus in de meeste gevallen van publicatie op Youtube geen probleem zijn. 

 

Is dat niet heel lastig, zo’n camera in je auto?

Een hoop mensen denken dat het filmen lastig is en dat je zelf de camera aan en uit moet zetten. Gelukkig hoef je je daar niet druk om te maken, want de meeste dashcams beginnen vanzelf met filmen zodra u de auto start. Een dashcam word doorgaans aangesloten op de 12V sigarettenaansteker, waar de camera zijn stroom van krijgt. Zodra het contact van uw auto weer uit gaat schakelen de meeste camera’s zich vanzelf weer uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here